Medlemspraten Medlemspraten: Sognabær Ola Hopperstad, daglig leder hos Sognabær, går inn i det nye året med en viss bekymring. Korona-pandemien har skapt ekstra hodebry for bærprodusenten, som i sesong har en stor, fast gruppe med arbeidstakere fra Polen. Nå er det usikkerhet knyttet til om sesongarbeiderne i det hele tatt kan komme til landet.
Medlemspraten Medlemspraten: Foodman Petter Grunnan, daglig leder i Foodman, ville gjerne tatt en prat med statsministeren om de viktige valgene og endringene vi som samfunn må ta: Hvordan sikre bærekraft, hvordan lede an i den teknologiske utviklingen og hvordan skape arbeidsplasser for ufaglærte i en tid hvor tradisjonelle verdikjeder endres, er temaer han er opptatt av.
Medlemspraten Medlemspraten: NutraQ NutraQ er historien om to gründere som ble til 170 ansatte i syv land. Det kan daglig leder, Gustaf Solerød Christensen, fortelle. Selskapet produserer og selger kosttilskudd og skjønnhetsprodukter, og er kanskje mest kjent for sine hovedprodukter som VitaePro, skjønnhetsproduktene fra Oslo Skin Lab og kosttilskuddet Maxulin.
Medlemspraten Medlemspraten: Norsk Juletre - Det blir ikke jul for meg før juletreet er på plass i stua, sier Heidi Amundsen. Dette er nok en tradisjon hun deler med mange nordmenn. Som daglig leder i organisasjonen Norsk Juletre, vet hun mer om juletrær enn de fleste.
Medlemspraten Medlemspraten: Balder Brygg Alle har noe de bare må gjøre for at det skal bli jul i stua. For Øystein Meland, daglig leder i Balder Brygg, er det å brygge juleøl. Brygging av øl har han vært med på siden han var guttunge, og han tar fortsatt med seg minnene om lukten og smaken av vørteret fra den gangen inn i sin egen bryggerkunst.
Medlemspraten Medlemspraten: Strøm-Larsen På Torshov i Oslo driver fjerde generasjon Strøm-Larsen slakterbutikk. Medlemspraten har snakket med daglig leder, Jan Strøm-Larsen, om julemat, gamledager og et kølapp-system for moderne tider. Og var det øst- eller vestkantfolk som var de beste betalerne på begynnelsen av 1900-tallet?
Medlemspraten Medlemspraten: Fjøssystemer Øivind Skurdal er daglig leder hos Fjøssystemer Øst som nylig ble medlem i NHO og NHO Mat og Drikke. Hadde han fått møte statsministeren, ville han ha tatt en alvorsprat med henne angående selvforsyningsgrad, norsk matproduksjon og sunn mat med kjent innhold. – Dette er kjernesaker som direkte berører vår virksomhet og verdiskapingen på bygda, sier Øivind.
Medlemspraten Medlemspraten: Bioco Det finnes en bedrift som lager ingredienser av råvarer som skjærebein fra blant annet kylling. Metoden de bruker er godt kjent fra fiskeindustrien, men Bioco er den eneste bedriften i verden som tester ut samme metode i kjøttindustrien. Eirik Pallin er daglig leder og kan fortelle mer om et svært spennende samarbeidsprosjekt mellom Nortura og Felleskjøpet.
Medlemspraten Medlemspraten: Røros Bryggeri Akkurat nå produseres det julebrus og juleøl i et forrykende tempo hos Røros Bryggeri. Men det har ikke alltid vært slik, kan daglig leder Robert Holm fortelle. Sommeren 2017 var bryggeriet i skikkelig hardt vær, og noe måtte gjøres for å sikre videre drift. I dag er de fem ansatte og funderer på nye investeringer.
Medlemspraten Medlemspraten: Inderøy Slakteri For litt over en uke siden ble Håvard Gausen og hans medarbeidere hos Inderøy Slakteri kåret til norgesmestere. De vant NM-gull for Norges beste spekepølse. De deltok i konkurransen med syv produkter der hele fem av dem ble premiert. – Sånt skaper motivasjon i hverdagen, sier Håvard som er daglig leder i bedriften.
Medlemspraten Medlemspraten: Den Stolte Hane AS Fredrik Strømmen, administrerende direktør hos Den Stolte Hane AS, er opptatt av dyrevelferd og den bærekraftige norske kyllingen. Den Stolte Hane har vokst mye de siste årene og kan vise til over 30 % markedsandel i dagligvare på både egg og kylling.
Medlemspraten Medlemspraten: Bjertnæs & Hoel Åsmund Bjertnæs er daglig leder hos Bjertnæs & Hoel. Hadde han fått 15 minutter alene med statsministeren, ville han ha invitert henne med til Geitmyra Matkultursenter. - Skal man skape god matkultur her i landet, må man starte i barnehagen og skolen, sier han og berømmer arbeidet som gjøres hos Geitmyra.
Medlemspraten Medlemspraten: EQU Norway AS Er det noe hun virkelig brenner for, så er det folkehelse. Gründeren av EQU Norway, Ann-Christin Hansen, har jobbet med ernæringsveiledning i en årrekke. Det var slik hun fikk ideen om å lage sin egen oppskrift på et sunt og godt brød. Hun har også mye hun gjerne skulle ha pratet med Erna Solberg om.
Medlemspraten Medlemspraten: Baker Kristiansen Høsten ble litt annerledes i år enn det den har vært tidligere for Baker Kristiansen på Moelv. Alle konfirmasjonene som skulle vært på våren, ble flyttet til høsten på grunn av korona-pandemien. I september ble det bakt konfirmasjonskaker i et enormt tempo hos det lille bakeriet.
Medlemspraten Medlemspraten: Heimebaka AS Grete og Tom Pedersen driver det vesle lefsebakeriet Heimebaka. Nå står de ved et veiskille; lefsene deres har blitt så populære at de har vokst seg ut av bakeriet. Skal de fortsette som en liten produsent, eller skal de satse alt på å utvide og ansette flere folk?
Medlemspraten Medlemspraten: Kulinaris Når det nærmer seg høst og vinter, er det lavsesong hos Kulinaris, men de har ikke lite å gjøre av den grunn. Roar Langli, daglig leder i bedriften, forteller om produktutvikling, og kan røpe de neste sommer vil lansere en nyhet!
Medlemspraten Medlemspraten: Geno SA Rundt omkring i verden finnes det slektninger av den norske klimakua NRF. Det er takket være Geno SA på Hamar som utvikler og omsetter genetikk til store deler av verden. - Nå stuper vi inn i det vi liker å kalle Bio-IT sin tidsalder, sier administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs.
Medlemspraten Medlemspraten: Gardsbrenneriet Jann Vestby, daglig leder hos Gardsbrenneriet, ønsker på ingen måte å utfordre Vinmonopolets ordning i Norge. Men han stiller spørsmålstegn ved at de som besøker gården ikke kan kjøpe med seg alkoholholdige smaksprøver sterkere enn 21,9 %.
Medlemspraten Medlemspraten: Sagaplant AS Hos Sagaplant AS er de særlig opptatt av friske og sunne planter. Derfor har de et eget vevslaboratorium der plantene blir sjekket for virus, bakterier og sopp, som eventuelt fjernes, før plantene får flytte ut i veksthus.
Medlemspraten Medlemspraten: Eplegården AS Hvor og hvordan skal fremtidens mat produseres? Det er en problemstilling Tor Erling Gransæther, daglig leder hos Eplegården, gjerne skulle ha diskutert med statsministeren.
Medlemspraten Medlemspraten: Storms AS Annette Storm, administrerende direktør i Storms AS er blant annet nysgjerrig på hva statsministeren egentlig tenker om salgsutviklingen i dagligvare og Vinmonopol etter perioden med reiserestriksjoner.
Medlemspraten Medlemspraten: Synnøve Finden Da vi tok en prat med fabrikksjef Erik Brekstad hos Synnøve Findens hovedanlegg i Alvdal i Nord-Østerdal tidligere i sommer, kunne han fortelle om en tøff men meningsfylt periode for bedriften.
Medlemspraten Medlemspraten: Lantmännen Unibake Lantmännen Unibake Norge har gått mot strømmen. I vanskelige tider har produsenten av frosne bakevarer kjøpt opp French Bakery Companys produksjon i Lier. - Vi tror på at markedet vil ta seg opp, og da vil lokal produksjon være viktigere enn noen gang, sier sjef for Lantmännen Unibake i Norge, Thomas Bjarkholm.
Medlemspraten Medlemspraten: HOFF SA Ingeborg Flønes, administrerende direktør hos HOFF SA, er opptatt av poteter. Og det er kanskje ikke så rart når potet er den viktigste råvaren i alt de lager hos HOFF. Faktisk mottar HOFF ca 1/3 av all poteten som produseres i Norge.
Medlemspraten Medlemspraten: Kinn Bryggeri - Kinn Bryggeri nyttar gamle handverksteknikkar som open gjæring og flaskemodning, og vi filtrerer ikkje øla våre. Dette meiner vi er det som gjer vårt produkt til ekte handverk, seier Ann-Magritt Banne som eig Kinn Bryggeri saman med bryggerimeister Espen Lothe.
Medlemspraten Medlemspraten: Helgeland Skogselskap / Alstahaug Planteskole Bjørn Borgan er daglig leder hos Alstahaug Planteskole. Hadde han fått 15 minutter alene med statsministeren, ville han blant annet snakket om avskoging og at det langs hele norskekysten tas ut mer skog enn det som blir opprettet.
Medlemspraten Medlemspraten: Svalbard bryggeri - Det aller viktigste for oss har blitt veldig tydelig de siste månedene; åpne grenser slik at folk og varer kan bevege seg fritt, sier Robert Johansen som er daglig leder hos Svalbard bryggeri.
Medlemspraten Medlemspraten: Arcus Spirits - Nå er det svært viktig for oss med god og sikker markedstilgang til Europa, sier Erlend Stefansson som er daglig leder hos Arcus. 2/3 av volumet Arcus Spirits produserer eksporteres.
Medlemspraten Medlemspraten: Blinde Bonde og Babe - Hadde jeg fått 15 minutter alene med statsministeren, hadde jeg først og fremst gitt henne en god kopp te, fordi jeg tenker hun trenger en pause etter mange harde uker, sier Hanne Charlotte Heggberget som er daglig leder og Master Tea Blender hos te-produsenten Blinde Bonde og Babe As.
Medlemspraten Medlemspraten: Etnestad Nedre - Nå er jeg ekstra spent på hvordan markedet vil være når sesongen for bær er ordentlig i gang, sier Olav Etnestad, som driver Etnestad Nedre, en gård som har produsert bær siden 1984.
Medlemspraten Medlemspraten: Edgars bakeri og konditori - Nå gleder vi oss til sommeren og det vi håper og tror vil bli tidenes sommersalg, sier Rune Vindsetmo som er daglig leder hos Edgars bakeri og konditori i Mandal.