Medlemspraten: Pals

Daglig leder i Pals, Trond Petter Aarø

Daglig leder i Pals, Trond Petter Aarø. Foto: Pals.

Med 25 prosent av kundene innenfor hotell- og restaurantbransjen kjente Pals – en familieeid bedrift etablert i 1936 - pandemien godt på kroppen.

Daglig leder i Pals, Trond Petter Aarø, forteller at det hele startet med direkte salg av margarin til private forbrukere og storhusholdning. - Altså en tidlig utgave av det vi ser eskalerte under pandemien, sier Trond.

Trond forteller at en ny epoke inntraff da de flyttet til nye lokaler på Billingstad i 1970, produksjonen ble da inndelt i 4 hovedområder: Fett- og margarinprodukter, marsipan og bakemasser, pulver og kaffe. - I tillegg til at vi er den eneste marsinpanfabrikken i landet, er vi grossist og produsent av bakevarer til bakerier og storhusholdning, skyter Trond inn. Cirka 1200 varesorter fordeles fra lager på Billingstad til regionale lagre rundt i landet.

Pandemien traff oss hardt

- Det er Horecamarkedet og små og mellomstore bakerier som er våre kunder. Derfor traff pandemien oss hardt da dette markedet lå nede i lang tid. Vi måtte dessverre, som mange andre, permittere ansatte, men nå er alle tilbake på plass, forteller Trond. I tillegg til det som produseres på Billingstad, har Pals en del store agenturer og importerer blant annet bake-off til det norske markedet.

Selv om pandemien snart er over, så gir det utfordringer i lang tid fremover

- Trond forteller at den største utfordringen er tilgang til råvarer. - Råvarene som mandler til marsipan kommer fra utlandet. Mye av produksjonen der er også redusert som følge av pandemi. I tillegg har det vært vanskelig med transport. Mye av varene går sjøveien, og containerne er på andre siden av jordkloden. Transportkostnadene har gått opp og råvareprisen på for eksempel kaffe har gått opp 60 prosent, sukker Trond.

Tilpasninger på grunn av pandemien

Det som har hatt stort fokus i disse dager, er smitteverntiltak. -Vi har satt opp plexiglass mellom arbeidsstasjoner og innført påbud om munnbind og visir i produksjonslokalene for å forhindre smitte på arbeidsplassen, forteller Pals-sjefen.

Dersom du hadde fått 15 minutter alene med statsministeren – hva ville du sagt?

- I kjølvannet av der verden har vært de siste 18 månedene, viser det seg hvor sårbare Norge er når det er for lite matproduksjon her i landet. Vi mangler fagarbeidere og det må stimuleres for at flere ungdommer velger håndverksfag. Statusen for industriarbeidere må opp og det må gis gode støtteordninger for bedrifter som velger å ta inn lærlinger, sier Trond.

Fellesskap, støtte og bistand

- Pals har vært medlem i NHO/NHO Mat og Drikke fra 1988. - Vi er medlem for å være i et fellesskap som jobber mot samme mål - gode og forutsigbare rammevilkår for bedriftene. Vi får god støtte og bistand fra advokatene, og hjelp til tariffspørsmål, avslutter Trond.

Besøk:
Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Ine Schøyen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

  • Ine Schøyen
  • Marked- og organisasjonskonsulent

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: