Nærbilde reagensrør med ulikt innhold i fargene rosa og gult. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Forskning og utvikling

Forskning og utvikling er en forutsetning for vekst, innvesteringer og konkurransekraft i mat-, drikke- og bionæringen. Dette krever gode finansielle rammebetingelser og videreutvikling og tilgang på sterke forsknings-, utdannings- og innovasjonsmiljøer.

(Denne siden er sist oppdatert 12. mars 2024)

For å sikre at forskningsaktiviteten på mat- og drikkeområdet er relevant for næringslivet arbeider NHO Mat og Drikke for at næringen skal være representert i styrer, fond og råd hvor strategier etableres, eller midler til forskning innvilges. På denne måten bidrar organisasjonen til at offentlige forsknings- og utviklingsmidler gir størst mulig nytte for bedriftene. Videre må tilskudd og utviklingstiltak i større grad enn i dag samordnes og forenkles, og også innrettes mot bedrifter med vekstambisjoner og -potensial.

NHO Mat og Drikke arbeider tett sammen med medlemsbedrifter og andre organisasjoner tilknyttet verdikjeden for mat og drikke for å fremme næringens interesser overfor myndigheter og politiske miljøer. Vi har særlig kontakt mot de sentrale forskningsinstitusjonene på matområdet, som Forskningsrådet og Nofima, og er også representert i styrer og utvalg som forvalter forskningsmidler.

Kommende høringer:

Innspel til arbeidet med systemmeldinga - forskningssystemet
Høringen finner du hos Kunnskapsdepartementet
Har du innspill kan disse sendes til Anna Maria Karlsen innen 29. april 2024.

  • Er du medlem og har innspill til vår politikk?
  • Da vil vi gjerne høre fra deg. Send en e-post til Anna Maria Karlsen:

Aktuelle saker:

  1. Bør følge EU i regulering av genteknologi

    NHO Mat og Drikke mener den fremtidige reguleringen av genteknologi må ivareta innovasjonspotensialet og konkurransekraften til den norske mat-, drikke- og bionæringen. Det betyr at Norge som et minimum må følge regelverksutviklingen i EU, og åpne for økt bruk av genteknologi på planter.

  2. Genteknologi i en bærekraftig fremtid

    Genteknologiutvalget har levert sin rapport – "Genteknologi i en bærekraftig framtid". Genteknologi er i svært rask utvikling, og utvalget har foretatt en bred gjennomgang av ulike spørsmål rundt teknologi og rammeverk.

Aktuelle høringsinnspill:

  1. NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid

    NHO Mat og Drikke mener den fremtidige reguleringen av genteknologi må ivareta innovasjonspotensialet og konkurransekraften til den norske mat-, drikke- og bionæringen. Det betyr at Norge som et minimum må følge regelverksutviklingen i EU, og åpne for økt bruk av genteknologi på planter.

  2. Bioteknologirådets uttalelse om fremtidens genteknologilov

    NHO Mat og Drikke ønsker velkommen en offentlig debatt og videre prosess om fremtidens regulering av genteknologi.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: