Informasjon om lokale forhandlinger
Lokale forhandlinger skal føres på basis av de enkelte overenskomster, og slik at tillegg skal gis på grunnlag av den enkelte bedrifts økonomiske virkelighet.
NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene. Her har vi samlet det du trenger å vite.
Lønnsoppgjøret 2022 var et hovedoppgjør der hver tariffavtale ble forhandlet for seg.
Baker- og konditoroverenskomsten
Bryggerier og mineralvannfabrikker
Sjokolade-, Sukkervare- og Snacksoverenskomsten
Dyrepleiere og klinikkassistenter
Her kan du lese mer om det generelle tillegget, lavlønnstillegget, nye minstelønnssatser og garantilønnsregulering etter lønnsoppgjøret 2021.
Det ble gitt et generelt tillegg på kr 2,25 pr time til alle, med virking fra 1. april 2021.
I tillegg ble det gitt kr 1,00 pr time, også dette med virkning fra 1. april 2021, til alle arbeidstakere omfattet av de overenskomster som lå under 90% av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Disse ble listet opp i meklingsprotokollen fra mellomoppgjøret. For medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke var det følgende overenskomster som fikk lavlønnstillegget på toppen av det generelle:
Alle NHO Mat og Drikkes overenskomster er minstelønnsavtaler. Det innebærer at minstelønnssatsene endres fra og med 1. april 2021.
I de overenskomster NHO Mat og Drikke har inngått med NNN, er det en garantibestemmelse som regulerer minstelønnssatsen til 85% av samlet næringsmiddelindustri.
Minstelønnssatsene ble økt med kr. 4,25 pr. time fra kr 189,30 til kr 193,55 pr time pr. 1. april 2021.
Minstelønnshevingen inkluderer det generelle tillegget, og eventuelt lavlønnstillegg gitt i det sentrale oppgjøret mellom LO og NHO i 2021.
NHO Mat og Drikke mottar erfaringsmessig en rekke spørsmål knyttet til sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen (kr. 4,25) og det generelle tillegget (kr. 2,25) samt lavlønnstillegget (kr. 1,00). Spørsmålene går bl.a. ut på om arbeidstakerne har krav på kr. 4,25 som minstelønnen heves med, i tillegg til det generelle tillegget på kr. 2,25 og eventuelt lavlønnstillegget på kr. 1,00. Det har man ikke.
NHO Mat og Drikke har to overenskomster inngått med Fellesforbundet; Overenskomst for jordbruk og gartnerinæringene og Naturbruksoverenskomsten. Disse overenskomstene har ingen garantibestemmelser som regulerer minstelønnssatsene, men følger det som er resultatet i det sentrale oppgjøret mellom LO og NHO, det vil si at minstelønnssatsene reguleres med det generelle tillegget og eventuelt med lavlønnstillegget.
Her kan du lese mer om hvilken betydning dette får for overenskomst 525 for jordbruk- og gartnerinæringen.
Endringen av minstelønnen og akkordsatsene på 370 Naturbruksoverenskomsten finner du her
Ansatte som faller inn under Overenskomst for dyrepleiere og klinikkassistenter skal ha det generelle tillegget på kr. 2,25 pr. time med virkning fra 1. april 2021 og lavlønnstillegget på kr. 1,00 pr. time, også det med virkning fra 1. april 2021. Totalt tarifftillegg for disse arbeidstakerne er da kr. 3,25 pr. time fra 1. april 2021.
NHO Mat og Drikke og Fagforbundet ble enige om å heve minstelønnssatsene i overenskomsten tilsvarende det generelle tillegget (kr. 2,25 per time) og lavtlønnstillegget (kr. 1,- per time), totalt kr. 3,25 per time som ble gitt i det sentrale oppgjøret mellom LO og NHO.
Lønnsoppgjøret 2020 var et hovedoppgjør der hver tariffavtale ble forhandlet for seg.
Baker- og konditoroverenskomsten
Bryggerier og mineralvannfabrikker
Sjokolade-, Sukkervare- og Snacksoverenskomsten
Dyrepleiere og klinikkassistenter
Lokale forhandlinger skal føres på basis av de enkelte overenskomster, og slik at tillegg skal gis på grunnlag av den enkelte bedrifts økonomiske virkelighet.
Riksmekler meldte torsdag 20. april at NHO og LO er blitt enige og at streiken i mellomoppgjøret 2023 med det er over. Også YS ble enige med NHO. – Vi er tilfredse med at streiken med LO er over, men de fire dagene streiken varte har vært en belastning for de berørte mat- og drikkebedriftene, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
NHOs representantskap har 9. mars 2023 vedtatt forhandlingsposisjonen for årets lønnsoppgjør. Bedriftenes lønnsevne må ligge til grunn for oppgjøret. For NHO er det viktig at oppgjøret bidrar til å sikre arbeidsplasser og ivareta bedriftenes konkurransekraft.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?