Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Utdanning og kompetanse

Mat-, drikke- og bionæringen er i omstilling og i vekst. Det grønne skiftet og ny teknologi stiller krav til kompetanse og vedlikehold av eksisterende kompetanse i bedriftene.

(Denne siden er sist oppdatert 16.02.2024)

To av tre bedrifter i NHO Mat og Drikke oppgir å ha et udekket kompetansebehov. Aldrende arbeidsstyrke, synkende ungdomskull og manglende søkning til de yrkesfaglige utdanningene, understreker alvoret. I tillegg er det et økende behov for høyere utdannet arbeidskraft, som fagskolekandidater og ingeniører.

NHO Mat og Drikke arbeider for å sikre medlemsbedriftene tilstrekkelig tilgang på rett kompetanse. Dette innebærer å arbeide for at innretningen på det offentlige utdanningssystemet er i tråd med bransjenes behov, at ungdom og nyutdannede oppfatter mat-, drikke- og bionæringene som attraktive karriereveier, sikre at det finnes relevante tilbud for livslang læring og kompetanseheving av de medarbeiderne som finnes i næringene og bidra til at bedriftene tar disse i bruk.

NHO Mat og Drikke jobber for medlemmenes interesser blant annet gjennom kontakt mot myndighetene, ved kontakt med skoleeiere, bedrifter og opplæringskontorer, og gjennom ulike kompetanseprosjekter.  

 • Er du medlem og har innspill til vår politikk?
 • Da vil vi gjerne høre fra deg. Send en e-post til Espen Lynghaug:

Kommende arrangementer:

Aktuelle saker:

 1. Tangen videregående skole fikk kompetanseprisen 2024

  Ved åpningen av årets Landskonferanse i restaurant- og matfag den 13. mai overrakte fylkesordfører i Vestfold, Anne Strømøy den prestisjefylte kompetanseprisen til Tangen videregående skole i Kristiansand, og avdelingsleder Geir Ropstad tok stolt imot prisen.

 2. Eksportsatsing og flere veterinærer

  -Fjerning av den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften er det aller viktigste grepet regjeringen tar i revidert nasjonalbudsjett, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, men trekker også frem eksportsatsing for Mattilsynet og styrkingen av veterinærutdanningen som særlig viktig for mat- og drikkenæringen.

Aktuelle høringsinnspill:

 1. Endring i opplæringsmodell for vg3 landbruk

  Her kan du lese NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til forslaget om å endre opplæringsmodellen for VG3 landbruk. Høringsinnspillet ble sendt inn 28. september 2023.

 2. Forslag om endring i forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlig kontrakter

  NHO Mat og Drikke støtter regjeringens arbeid med å utarbeide en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

 3. Høringsinnspill: Tett på - tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO

  NHO Mat og Drikke er bekymret over at gode intensjoner ikke følges opp i meldingen med flere og bedre eksempler på en mer praktisk undervisning og pedagogikk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: