NHO Mat og drikke

Innhold

Politikk for mat-, drikke- og bionæringen

Vi jobber for å påvirke og bedre rammevilkårene for mat-, drikke- og bionæringen.

Vi arbeider for økt konkurransekraft og vekst i Norges største fastlandsnæring.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør NHO Mat og Drikke

Politiske rammevilkår betyr mye for konkurransekraften til alle norske bedrifter. Mat-, drikke- og bionæringen påvirkes i større grad enn mange andre næringer av både nasjonale og internasjonale politiske beslutninger. Oppdraget til NHO Mat og Drikke er å ivareta medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO.

Politiske temaer vi jobber med:

  1. Politisk sak, Vekst og entreprenørskap innovasjon, vekst

    Entreprenørskap

    NHO Mat og Drikke arbeider for å styrke mangfoldet og vekstkraften i mat- og drikkenæringen og legge til rette for at flere nye bedrifter har kraft til å vokse lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

  2. Politisk sak, Norsk råvaretilgang råvarer, jordbruk, landbruk, jordbruksoppgjøret, primærproduksjon, importkonkurranse, importvern

    Jordbrukspolitikk

    Å øke volumet i norsk matproduksjon i tråd med markedsutviklingen, bør være det viktigste målet for norsk jordbrukspolitikk. Mat- og drikkenæringen må sikres tilstrekkelig tilgang på norske råvarer av god kvalitet og konkurransedyktig pris.

  3. Politisk sak, Handel EU, EØS, globalisering, handel, import, eksport, TTIP, internasjonalisering, handelspolitikk, WTO

    Handelspolitikk

    NHO Mat og Drikke er for økt verdenshandel samtidig som behovene for den landbruksbaserte verdikjeden i Norge ivaretas. Konkurransekraften i norsk mat- og drikkenæring må sikres gjennom like rammebetingelser som våre nærmeste handelspartnere.

  1. Politisk sak, Skatt og avgift skatt, avgift, særavgift, konkurranseulempe, politikkområde

    Skatt- og avgiftspolitikk

    NHO Mat og Drikke arbeider for at næringens konkurranseulempe overfor de nærmeste nabolandene må reduseres gjennom lavere og bedre innrettede særavgifter, der hensikten med avgiftene oppnås i større grad enn i dag.

  2. Politisk sak, Tilsyn og regelverk mattrygghet, tilsyn, regelverk, politikkområde

    Tilsyn- og matregelverk

    Norsk mat er blant den tryggeste i Europa. Trygg mat er den viktigste prioriteringen og det største konkurransefortrinnet til norsk mat- og drikkenæring. Derfor er næringen avhengig av et kompetent og effektivt Mattilsyn.

  3. Politisk sak, Utdanningspolitikk kompetanse, utdanning, skole, politikkrområde

    Kompetanse og utdanning

    NHO Mat og Drikke arbeider for å sikre våre medlemmer tilgang på rett kompetanse. Gjennom samarbeid med utdanningstilbydere og myndigheter er NHO Mat og Drikke er en aktiv part i utviklingen av fremtidens utdanningssystem.

Høringsinnspill fra NHO Mat og Drikke:
  1. Høring av forslag til endring av pantesatsene for drikkevareemballasje

    NHO Mat og Drikke støtter ikke Miljødirektoratets forslag om å heve pantesatsene for drikkevareemballasje.

  2. Forslag om overtredelsesgebyr i lover med folkehelseformål

    NHO Mat og Drikke kan ikke gi sin tilslutning til at Mattilsynet gis anledning til å gi overtredelsesgebyr etter lov om matproduksjon og mattrygghet.

  3. Høringsinnspill til næringskomiteen - Statsbudsjettet 2017

    Særavgifter, kjøttkontrollgebyret samt bioøkonomi og grønn konkurransekraft er overskriftene for NHO Mat og Drikkes innspill til næringskomiteen  i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.

Siste nytt:

  1. Nyhet, Helse og kosthold, Skatt og avgift Statsbudsjettet2018

    AP-budsjett utfordrer samarbeid om sunnere folkehelse

    Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2018 å øke avgiftene på brus og godteri med 1,9 milliarder kroner. Samtidig sier partiet at det vil satse på norske arbeidsplasser og næringsutvikling. Denne politikken henger ikke sammen!

  2. Nyhet, Helse og kosthold, Skatt og avgift Statsbudsjettet2018

    - KrFs forslag vil virke mot sin hensikt

    - KrFs forslag om økte avgifter på brus, godteri og alkohol vil ikke fungere etter hensikten, men resultere i økt grensehandel og svekke folkehelsearbeidet, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

  3. Nyhet Statsbudsjettet2018

    Forskningsbudsjettet bør løftes

    ÅPEN HØRING I NÆRINGSKOMITEEN: Vi mener bevilgningene til de generelle forskningsprogrammene i forskningsrådet må øke med 120 millioner for å komme på internasjonalt nivå.

  4. Nyhet Statsbudsjettet2018

    Avgiftspolitikken bidrar til å undergrave folkehelsearbeidet

    ÅPEN HØRING I HELSEKOMITEEN: Vi vil understreke betydningen av at det avsettes nok ressurser til undersøkelser og datainnhenting blant forbrukerne i forbindelse med intensjonsavtalen om reduksjon av salt, sukker og fett over statsbudsjettene, sier Petter Haas Brubakk.

  5. Nyhet Statsbudsjettet2018

    Særavgiftene må opp til debatt

    ÅPEN HØRING I FINANSKOMITEEN: – Et av tre hovedbudskap er at vi er skuffet over at den årlige prisjusteringen på særavgifter fortsetter, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

  6. Nyhet, Bærekraft og klima matsvinn, Statsbudsjettet2018

    Støtten til Matvett opprettholdes

    Da statsbudsjettet ble lagt frem torsdag 12. oktober ble det foreslått å fjerne 1/3 av støtten til Matvett. På TV2 Nyhetskanalen 16. oktober kunne klima- og miljøminister, Vidar Helgesen, fortelle at støtten likevel opprettholdes.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt