NHO Mat og Drikke

Innhold

Politikk for mat-, drikke- og bionæringen

Vi jobber for å påvirke og bedre rammevilkårene for mat-, drikke- og bionæringen.

Vi arbeider for økt konkurransekraft og vekst i Norges største fastlandsnæring.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke

Politiske rammevilkår

Politiske rammevilkår betyr mye for konkurransekraften til alle norske bedrifter. Mat-, drikke- og bionæringen påvirkes i større grad enn mange andre næringer av både nasjonale og internasjonale politiske beslutninger. Oppdraget til NHO Mat og Drikke er å ivareta medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO.

Høringsinnspill:

  1. Høringsinnspill: Forslag til nytt regelverk for innenlands bearbeiding av landbruksvarer

    NHO Mat og Drikke er positive til at det nå foreslås at søknadsbehandlingen samles på ett sted, og ikke lenger deles mellom landbruks- og tollmyndighetene. NHO Mat og Drikke er imidlertid kritisk til de øvrige forslag til endringer, og peker på at dagens system fungerer bra. Samtidig tar vi til orde for en skjerping av kontrollen, slik at ordningen ikke skal kunne bli misbrukt.

Politiske temaer vi jobber med:

  1. Forskning og utvikling

    Mat-, drikke- og bionæringen skal øke konkurransekraften gjennom forskning, utvikling og innovasjon.

  2. Jordbrukspolitikk

    Mat- og drikkenæringen må ha tilstrekkelig tilgang til norske råvarer av en kvalitet og til en pris som sikrer næringens konkurransekraft overfor våre naboland og handelspartnere.

  3. Politisk sak, Handel

    Handelspolitikk

    NHO Mat og Drikke er for økt verdenshandel samtidig som behovene for den landbruksbaserte verdikjeden i Norge ivaretas. Konkurransekraften i norsk mat- og drikkenæring må sikres gjennom like rammebetingelser som våre nærmeste handelspartnere.

  1. Politisk sak, Skatt og avgift

    Skatt- og avgiftspolitikk

    NHO Mat og Drikke arbeider for at næringens konkurranseulempe overfor de nærmeste nabolandene må reduseres gjennom lavere og bedre innrettede særavgifter, der hensikten med avgiftene oppnås i større grad enn i dag.

  2. Politisk sak, Tilsyn og regelverk

    Tilsyn- og matregelverk

    Norskprodusert mat og drikke har flere unike fortrinn, slik som høy grad av mattrygghet, høy tillit hos forbrukerne og et godt omdømme for kvalitet og smak både nasjonalt og internasjonalt. For å ivareta disse konkurransefortrinnene er næringen avhengig av et kompetent og effektivt Mattilsyn.

  3. Politisk sak, Utdanningspolitikk kompetanse, utdanning, skole, politikkrområde

    Kompetanse og utdanning

    NHO Mat og Drikke arbeider for å sikre våre medlemmer tilgang på rett kompetanse. Gjennom samarbeid med utdanningstilbydere og myndigheter er NHO Mat og Drikke er en aktiv part i utviklingen av fremtidens utdanningssystem.

Siste nytt:

  1. Nyhet, Tilsyn og regelverk

    Nytt regelverk for tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer

    Er tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, eller visse "andre stoffer" til næringsmidler eller kosttilskudd relevant for din virksomhet og dine produkter? Nytt regelverk trådte i kraft 1. januar 2020 og her er det endringer som det er viktig å sette seg grundig inn i.

  2. Nyhet, Handel

    Lov om god handelsskikk til behandling i Stortingets næringskomité

    Næringskomiteen på Stortinget avholdt høring om Lov om god handelskikk mandag 13. januar. Lovutkastet er i grove trekk i tråd med NHO Mat og Drikkes anbefalinger i høringsuttalelsen til loven som ble sendt i juni 2019.

  3. Nyhet, Skatt og avgift grensehandel

    SSBs grensehandelsbarometer viser at grensehandelen er høyere enn tidligere antatt

    SSB publiserte 8. januar første del av et pilotprosjekt på et grensehandelsbarometer som gjør en grundig måling og analyse av nordmenns fysiske grensehandel i måneden september 2019.

  4. Nyhet, Bærekraft og klima

    Bred oppslutning om å redusere og forbedre plastemballasje

    En spørreundersøkelse utført av NHO viser at om lag 6 av 10 bedrifter i mat- og drikkenæringen arbeider aktivt med å redusere eller optimalisere bruken av plastemballasje.

  5. Nyhet, Bærekraft og klima

    Bli med å redusere matsvinnet

    12 organisasjoner og mat- og serveringsnæringen har signert «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn» med myndighetene på vegne av sine medlemsbedrifter. Målet er å halvere matsvinnet innen 2030. Så langt har 93 ledende virksomheter tilsluttet seg avtalen og matsvinnet er redusert med 12 prosent

  6. Nyhet, Skatt og avgift

    Panterekord for "svenske-bokser"

    Ferske tall fra Infinitum som drifter panteordningen på gjennvinnbare drikkevarebokser og plastflasker i Norge, viser en rekordhøy andel «svenske-bokser» som pantes her i landet.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: