Avtalen har konkrete måltall om reduksjon i inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett, og økt forbruk av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. I tillegg skal forbrukeren påvirkes til et sunnere kosthold gjennom bevisste og ubevisste valg.
For å lykkes med de felles målene må mange aktører jobbe systematisk, i samme retning og over tid. Særlig for arbeidet med å redusere salt og tilsatt sukker må endringer i innholdet i mat og drikke gjøres i små trinn og i mange produkter og varegrupper samtidig, slik at forbrukeren gradvis tilvennes og aksepterer en endret smaksopplevelse.
Partene i folkehelsesamarbeidet bidrar til de felles målene på ulike måter. Mat- og drikkeprodusentene som har sluttet seg til sluttet seg til avtalen gjør sin del av arbeidet gjennom utvikling av stadig nye produkter, reformulering av eksisterende produkter, utvikling av porsjons- og pakningsstørrelser, og ved å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter.
NHO Mat og Drikke er én av partene i Intensjonsavtalesamarbeidet og har signert avtalen på vegne av medlemsbedriftene. Den enkelte medlemsbedrift slutter seg så til arbeidet gjennom å signere en tilslutningsavtale.
Samarbeidet organiseres gjennom en koordineringsgruppe der representanter for avtalepartene og innsatsområdene møtes fire ganger i året for å koordinere arbeidet og følge opp fremdrift og måloppnåelse. NHO Mat og Drikke har fire representanter i denne gruppen.
NHO Mat og Drikke har også et særlig ansvar for å koordinere arbeidet i innsatsområdene for redusert inntak av tilsatt sukker og mettet fett. Aktørene i innsatsområdene inviteres jevnlig til seminarer og workshops for deling av kunnskap og erfaringer.