Forslag om endring i forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlig kontrakter

NHO Mat og Drikke støtter regjeringens arbeid med å utarbeide en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

NHO Mat og Drikke er positiv til at Kunnskapsdepartementet sender på høring forslag som skjerper krav om lærlinger i offentlige kontrakter, og vi støtter regjeringens arbeid med å utarbeide en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

Vi viser i det øvrige til NHOs høringssvar som er levert på vegne av NHO-felleskapet og stiller oss bak dette, men vil her utdype det vi mener er en utfordring med punkt b) i høringsbrevet:

"Å spesifisere at det er et særlig behov for læreplasser dersom det var klart flere søkere til læreplass til et lærefag enn antall inngåtte lærekontrakter i lærefaget ved siste søkning."

Matindustrien har flere læreplasser enn kvalifiserte søkere til disse. Det er en kraftig underdekning av reelle og kvalifiserte søkere til de yrkesfagene som det rekrutteres til via utdanningsprogrammet for restaurant- og matfag. Dette er grundig beskrevet i rapporten Fafo 2016:09

"Rekruttering, frafall og overgang til læreplass på restaurant- og matfag" og det regjeringsoppnevnte rekrutteringsutvalgets rapport fra 2021 "Uten fagarbeidere- ingen matnasjon".

Hvis man legger opp til en modell hvor utelukkende statistikk legges til grunn uten å se på hva som ligger bak tallene, for eksempel en mismatch mellom hvor søker og læreplass befinner seg geografisk, eller om søker i det hele tatt er kvalifisert til læreplass (reell søker/formidlingsbar), risikerer man å lage en forskrift som utelukker seriøse bedrifter som ikke har hatt mulighet til å skaffe seg de lærlinger de gjerne skulle hatt.

Ved en endring i forskriften må man derfor lage gode og rettferdige unntaksløsninger for bransjer hvor mangelen på kvalifiserte søkere til læreplass er en reell utfordring, så disse ikke ekskluderes i behandling av offentlig kontrakter.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: