Medlemspraten: Landbrukstjenester Salten og Lofoten

Frank Wiik Rendal

Daglig leder Frank Wiik Rendal er en av tre som jobber i administrasjonen i Landbrukstjenester Salten og Lofoten. Foto: Landbrukstjenester Salten og Lofoten.

Landbrukstjenester Salten og Lofoten tilbyr avløsere og landbruksvikarer i hele sitt distrikt, og har ansatte som reiser over store områder for å hjelpe bøndene. - For øyeblikket følger vi ekstra godt med på jordbruksoppgjøret, forteller daglig leder Frank Wiik Rendal.

- Noe av det viktigste for oss som leverer tjenester til landbruket, er rett og slett at bøndene har betalingsevne slik at vi kan tilby våre ansatte faste og stabile jobber med en god lønn, sier Frank. - Lønnsnivået i denne bransjen er og har vært lavt sammenlignet med andre yrker, men vi jobber mye med å løfte både lønnsnivå og status for avløserne. Dermed krever det litt ekstra av oss når vi skal arbeide med rekruttering.

Vi har stadig behov for flere folk, og jobber mye med å rekruttering og kursing av avløsere forteller han. Å jobbe som avløser i landbruket er en jobb med en stor variasjon i hverdagen. Dagens moderne fjøs setter krav til god teknisk kompetanse innen data, samt at de mer tradisjonelle gårdsbrukene trenger avløsere som jobber tett innpå dyrene. Avløseren har et stort ansvar, og er svært viktig for at bonden skal kunne få litt fritid.

Sikre fremtidig matproduksjon

Dersom Frank hadde fått en prat med statsministeren, er det flere saker han har på hjertet. – Først og fremst ville jeg ha snakket med ham om at vi må sikre fremtidig matproduksjon og øke egen selvforsyning av mat. Norge produserer noe av den reneste maten i verden, og da må vi sikre at folk fortsatt ønsker å drive som bønder. Bøndene kan ikke jobbe på dugnad mye lenger. Mange har allerede signalisert at de ønsker å legge ned driften, og flere dyr enn normalt er innmeldt til slakt allerede. Dette synes jeg er urovekkende, sier Frank, og legger til at han mener statsministeren må ta tak i dette nå før det blir for sent. – Hvis vi kommer i en situasjon med færre bønder i Norge må vi importere enda mer kjøtt fra andre land, og vi vet at det er kjøtt som inneholder mer antibiotika enn kjøtt fra Norge, sier Frank.

En del av noe større

Landbrukstjenester Salten og Lofoten har vært medlem i NHO Mat og Drikke siden 2012 og er også medlem i bransjeforeningen Norske Landbrukstenester. – Vi tror på det å stå sammen og være en del av noe større. Da blir vi sterkere og det er enklere å bli hørt, særlig i politiske saker som er viktige for oss, avslutter Frank.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: