Medlemspraten: Bru Gard

Portrett Stokkeland

Asbjørn Stokkeland, daglig leder Bru Gard AS. Foto: Bru Gard.

Asbjørn Stokkeland, daglig leder på Bru Gard, ser det som viktig å kunne opprettholde norsk matproduksjon i den tiden vi lever i nå. – Nå må vi holde oss friske og gjøre alt vi kan for å klare dette, sier han.

Selve gården har vært eid av familien Stokkeland siden 1960-tallet. På den tiden var det bestefaren til Asbjørn som drev med gris og forskjellige grønnsaker på gården. På 80-tallet spesialiserte han seg på gulrot, og det var i all hovedsak gulrot som ble levert fra gården på den tiden.

Her viser Asbjørn frem noen av de fine gulrøttene fra Bru Gard. Foto: Bru Gard.

I 1997 overtok faren til Asbjørn gården og startet opp Bru Gard AS i 2003. De drev for det meste med gulrot frem til ca 2005. I 2018 overtok Asbjørn som daglig leder, og i dag er det Asbjørn og faren hans som eier og driver gården med god hjelp fra flinke medarbeidere både fra Norge og Slovakia.

Bru Gard ligger på Brusand, sør på Jæren, helt ute ved kysten. - Jæren er kjent som et tidlig vekstområde, og her sår vi de første gulrøttene i månedsskiftet februar/mars, forteller Asbjørn. -Slik får vi gulrøtter klare for levering allerede rundt midten av juni. Det er sjelden det er vindstille på Brusand. – Vi mener vinden hjelper oss til å holde sopp og skadedyr i grønnsakene borte, smiler han.

På gården har de et eget pakkeri som pakker både gulrot og løk - både fra egen produksjon og for andre produsenter på Jæren. - I dag produserer vi, foruten gulrot og løk, vårløk, stangselleri, rødbeter, gulbeter, persillerot og knutekål, sier Asbjørn. Alt pakkes på gården og sendes videre til grossist.

Kunder som ønsker norsk mat

- For å kunne drive med grønnsaksproduksjon, er vi avhengig av to ting: Kunder som ønsker norskproduserte grønnsaker og en regjering som ønsker norsk landbruk. Derfor ser vi det som meget viktig å ha en forutsigbar landbrukspolitikk, og at vi har landbruk i hele landet, sier Asbjørn.

Traktor i arbeid på Bru Gard. Foto: Bru Gard.

Forutsigbarhet med tanke på sesongarbeidere

- Det er vanskelig å komme bort fra situasjonen med covid-19. Den opptar oss mye for tiden, sier han. Han mener at det først og fremst handler det om forutsigbarhet med tanke på sesongarbeiderne våre i den smittesituasjonen Norge er i for tiden. - Vi har et høyt fokus på å holde oss friske, slik at vi kan fortsette å levere grønnsaker til det norske markedet, fortsetter han.

Norsk matproduksjon er viktig

- Pandemien som vi står i nå, viser viktigheten av norsk matproduksjon, mener Asbjørn. -Dette håper jeg regjeringen og andre får med seg, understreker han.

Det er kanskje ikke så overraskende at det er nettopp dette han ville ha tatt opp med statsministeren dersom han fikk en prat med henne. – Vi trenger landbruk i hele landet. Alle små og store gårder rundt om i landet er med på å pleie det flotte kulturlandskapet vi har i Norge. Dersom vi kun har jordbruk på Jæren, Østlandet og Trøndelag, tror jeg vi mister mye av turismen og kulturlandskapet blir ikke opprettholdt på en god måte. Helst skulle vi vært 40 år tilbake med tanke på antall gårder i Norge som sammen jobber for å pleie kulturlandskapet og dyrker den fantastiske maten som vi får fra den norske bonden, mener han. Videre tror jeg statsministeren er klar over viktigheten av tollvern, men om hun ser det fra bonden sitt ståsted, er jeg usikker på. Jeg ville forklart henne litt om dette, sier Asbjørn.

Han sier han er imponert over hvordan statsministeren har håndtert pandemien som vi står midt oppi nå. -Hun har etter min mening styrt oss gjennom en vanskelig tid på en bra måte. Klart hun har gjort ting vi ikke alltid er enig i, men slik er det. Som leder må man av og til ta beslutninger som ikke alle liker. Statsministeren er alltid velkommen til en smakebit av norske grønnsaker og godt drøs dersom hun er i området, smiler han.

Støtte og talerør i viktige saker

Bru Gard har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke siden 2012. - Vi er medlem av NHO Mat og Drikke grunnet hjelpen vi har i ryggen dersom vi trenger den. Som arbeidsgiver så har vi et stort ansvar, og det er bra å ha teamet i NHO med oss til å hjelpe dersom vi har behov. NHO gjør også en god jobb inn mot politikerne som vi som bønder ikke hadde klart alene, avslutter Asbjørn.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: