Medlemspraten: Inderøy Slakteri

Portrett av Gausen

Daglig leder i Inderøy Slakteri, Håvard Gausen. Foto: Lena Johnsen.

For litt over en uke siden ble Håvard Gausen og hans medarbeidere hos Inderøy Slakteri kåret til norgesmestere. De vant NM-gull for Norges beste spekepølse. De deltok i konkurransen med syv produkter der hele fem av dem ble premiert. – Sånt skaper motivasjon i hverdagen, sier Håvard som er daglig leder i bedriften.

Inderøy Slakteri er en familiebedrift som har eksistert siden 1938. Det var Håvards morfar som startet det hele da han kom til Inderøy fra Telemark og begynte som bygdeslakter. Siden den gang har utviklingen gått stegvis.

Fra venstre: Petter Næss, Marte Størvold og Bjørn Ivar Wågan. Foto: Lena Johnsen.

I 1994 ble slaktingen skilt ut i ett eget selskap, Midt Norge Slakteri AS. Inderøy Slakteri har fra da vært en foredlingsbedrift, med noe nedskjæring for småskalaprodusenter. - Våre største produkter er Inderøysodd, kjøttboller, kjøttsuppe, ferske pølser, farse og spekemat, forteller Håvard. Produktene er basert på håndverkstradisjoner og bygdekokkenes oppskrifter. Vi produserer også en god del varer for småskalautsalg, med egne oppskrifter, legger han til og forteller at de i år lander  på en omsetning på mellom 52 og 53 millioner kroner.

Inderøy Slakteri leverer mye til dagligvare, men har også et eget utsalg. – Selv om utsalget vårt ligger på en liten plass, er det godt besøkt og har en god inntjening, sier Håvard.

Opptatt av fag

- Grunnen til at vi har gjort det så bra i NM i kjøttprodukter flere år på rad, tror jeg handler om tre ting, forklarer Håvard. Vi er svært opptatt av faget vårt. Inderøy Slakteri har syv ansatte med pølsemakerfagbrev, to ansatte med slakterfagbrev, en ansatt med fagbrev butikkslakter og to kokker med fagbrev. - Så jeg tør nok påstå at vi har et meget fagsterkt arbeidsmiljø, sier han stolt. I tillegg så bruker vi fantastiske norske råvarer. For å produsere gode varer må vi også selvfølgelig ha en god oppskrift. I fjor ble Inderøy Slakteri norgesmestere i tre av fem kategorier. – Slikt inspirerer i hverdagen, sier han.

Bekymret for tilgangen på norske råvarer

Det er en litt spesiell situasjon for øyeblikket når det gjelder norske råvarer. Det knytter seg i all hovedsak til covid-19-utbruddet. Håvard kan fortelle om økt etterspørsel etter norskproduserte varer; noe han i utgangspunktet synes er veldig bra. Samtidig ser han at det økte trykket skaper utfordringer med å få tak i de råvarene de trenger. – Dette er en bekymring som vi tenker mye på om dagen, sier han, og legger til at det skaper utfordringer for hvordan de syr sammen produksjonsplanene fremover. - Situasjon vil vare i lang tid og dra seg godt inn i 2021, sier han.

Levedyktig Distrikts-Norge

Dersom Håvard hadde fått et kvarter sammen med statsministeren, ville han ha brukt mesteparten av tiden til å fremsnakke produksjonen som skjer i Distrikts-Norge. – Den norske bonden produserer utmerkede varer som vi bruker i våre produkter, sier han. Det er ekstremt viktig å opprettholde primærjordbruket som kan forsyne oss som ønsker å bruke norske råvarer. Det kan bare skje ved at vi klarer å opprettholde et levedyktig Distrikts-Norge, mener Håvard.​

Vært medlem siden 1970

Inderøy Slakteri har vært medlem i NHO og NHO Mat og Drikke siden 1970. – NHO og NHO Mat og Drikke gjør en veldig god jobb for oss medlemsbedriftene på arbeidsgiversiden, sier Håvard. Det er en trygghet å vite at vi kan søke støtte i situasjoner der det trengs. Personlig synes jeg også at det er litt ekstra artig at NHO-sjefen er en ekte inderøysupporter, og han har flere ganger vist at han er opptatt av at bedriftene i distriktene skal gjøre det bra, avslutter Håvard.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: