Medlemspraten: Bergen Kaffebrenneri

Kaffebrenner Kenneth Rasmussen

Her er kaffebrenner Kenneth Rasmussen i aksjon hos Bergen Kaffebrenneri. Foto: Bergen Kaffebrenneri.

Oppveksten i Italia trigget Carl Eugen Johannessen til å begynne med kaffebrenning. For selv om han er daglig leder hos Bergen Kaffebrenneri, er han egentlig utdannet filmskaper. Men det var først da han laget en film fra en kaffebar i Venezia at han virkelig skjønte hva han ønsket å drive med.

Bergen Kaffebrenneri startet som en hobby i 2009, og fra da har liflige aromaer steget til vers fra det legendariske skipsverftet Mjellem & Karsen på Møhlenpris, forteller Carl. Det hele startet med et filmklipp fra en kaffebar i Venezia, som førte til den første bestillingen av kaffebrenner fra Italia. Siden det har både han, bedriften og området på Møhlenpris utviklet seg. Alt i takt med den økende interessen for kaffe i Norge.

- Og levere god kaffe betyr at du må finne de gode leverandørene, så det har blitt mye reising for å finne disse og knytte gode kontakter, sier Carl. Kaffebønnene til Bergen Kaffebrenneri kommer bla fra Brasil, Øst-Afrika, Kenya, Costa Rica, India og Honduras.

De første årene drev bedriften kun med kaffebrenning, men etter et par år åpnet de en kaffebar i tilknytning til produksjonslokalene. I tillegg til å levere til kaffebarer, selger de også til lokale butikker og bedrifter. Gjennom Spesialgrossisten har de også fått levere til OBS og Meny.

Økte fraktpriser og forsinkeler i leveranser

- Carl forteller at pandemien også har vært utfordrende for dem, selv om de ikke har måttet stenge ned. - Fraktprisene har steget og det har vært en del forsinkelser i leveranser. For at vi kunne få produsert varer av høy kvalitet, er det viktig med gode relasjoner til leverandørene våre.

Endring i klima ser vi som en stor utfordring fordi produsentene våre vanligvis dyrker kaffeplantene sine på 1000 meter og oppover. Nå må de stadig høyere opp for å få riktig temperatur til plantene. Valutakurs har også en stor innvirkning. Kaffe handles i dollar, og valutaen har vært høy i lang tid.

For mye byråkrati for små bedrifter

- Dersom jeg hadde fått 15 minutter med statsministeren, hadde jeg fortalt henne at det å drive en liten eller mellomstor bedrift er utfordrende fordi det er så mye byråkrati. Det er mange lover og regler å sette seg inn i og mange instanser som man skal forholde seg til, sier Carl og sukker. - Også formueskatten på arbeidende kapital må bort. For en liten bedrift som er bygget opp over mange år, ligger verdien i maskiner og produksjonsutstyr og det er denne verdien eierne blir formuesbeskattet på. Det blir helt feil, sier han.

Står sterkere sammen

Bergen Kaffebrenneri har vært medlem siden 2014, og Carl sier at grunnen til at de meldte seg inn i NHO/NHO Mat og Drikke var fordi bedrifter står sterkere sammen og at NHO Mat og Drikke har lang erfaring med næringsmiddelprodusenter. - Vi har hatt stort utbytte av den juridiske bistanden vi får som medlem, og får hjelp raskt når vi trenger det. En annen medlemsfordel som vi har benyttet oss av er Innkjøpsordningen der vi kjøper emballasje til produktene våre. Prisene er gode, frakten er gratis og vi får bonus på alle kjøp, avslutter han.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: