Medlemspraten: Fjøssystemer

Portrettfoto av Skurdal klippet inn i et bilde av fjøs

Daglig leder hos Fjøssystemer Øst, Øivind Skurdal.

Øivind Skurdal er daglig leder hos Fjøssystemer Øst som nylig ble medlem i NHO og NHO Mat og Drikke. Hadde han fått møte statsministeren, ville han ha tatt en alvorsprat med henne angående selvforsyningsgrad, norsk matproduksjon og sunn mat med kjent innhold. – Dette er kjernesaker som direkte berører vår virksomhet og verdiskapingen på bygda, sier Øivind.

Fjøssystemer Gruppen består av flere selskaper. Øivind forteller at selskapene i Fjøssystemer jobber med prosjektering og salg av bygg og innendørsmekanisering, som innredning og melke- og fôringsroboter. De har avdelinger over hele Norge med tilhørende serviceapparat. Fjøssystemer er også tilknyttet det nederlandske selskapet Lely, som er verdens ledende produsent av robot-teknologi til landbruket. Gjennom våre Lely-sentre er vi eneimportør av alle Lely sine produkter Norge.

- I tillegg til disse selskapene, har vi også FS Betong og Laksesystemer, forteller Øivind. Førstnevnte jobber med betongkonstruksjoner- og arbeid innenfor både samferdsel og landbruk. Laksesystemer jobber med fôringssystemer for landbasert oppdrett og leverer både i Norge og ellers i Europa. Samlet omsetning for Fjøssystemer Gruppen er på cirka en milliard årlig.

Rammevilkår, selvforsyningsgrad og kronekurs

- For oss som leverer maskiner til landbruket, er vi avhengig av at rammebetingelsene er på en slik måte at bonden vil satse på norsk matproduksjon. Vi jobber tett med våre utenlandske leverandører med hele tiden å utvikle teknologien vi selger. I og med at vi opererer i et internasjonalt marked, betyr kronekursen mye for oss; og da særlig sett opp mot euro.

Teknologi er alene ikke nok for å lykkes, mener Øivind. Vi hadde tidlig en langsiktig strategi om å bygge opp en høy og riktig kompetanse i alle ledd. Dette har vist seg å være en viktig suksessfaktor. Som eksempel kan vi nevne spisskompetanse innenfor fôring gjennom vårt eget konsept "Smart fôring".

– I den tiden vi lever i nå, med korona-pandemien, håper jeg at våre politikere ser at selvforsyningsgraden i Norge må opp, og at dette avspeiles i rammebetingelsene til den norske bonden. Det ville vært mitt hovedbudskap dersom jeg fikk en prat med statsministeren, sier Øivind. I tillegg ville jeg trukket frem viktigheten av å produsere sunn mat med kjent innhold.​

Politisk påvirkning

Fjøssystemer meldte seg inn i NHO og NHO Mat og Drikke i september 2020. – Hovedgrunnen til at vi valgte å melde oss inn er et håp om å kunne påvirke politikerne i forhold til landbrukspolitikken, avslutter Øivind.

Medlemspraten

I NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: