Artikkelarkiv

Vis filtrering

34 resultater

Type artikkel
Velg område
34 resultater funnet med valgt filtrering.
 1. Få lysglimt

  NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport for fjerde kvartal 2023 melder om få lysglimt for medlemsbedriftene. Flere kostnadsøkninger har over en lengre tidsperiode rammet næringen, og bedriftenes markedssituasjon er på et historisk lavt nivå. Samtidig bidrar uforutsigbare rammebetingelser og økte innkjøpspriser til å hindre nye investeringer.

 2. Nedsatte tollavgiftssatser for hel- og skummetmelkpulver

  Det forventes underskudd på melk i 1. kvartal 2024. Landbruksdirektoratet har derfor fastsatt reduserte tollavgiftssatser for hel- og skummetmelkpulver til RÅK-industrien. De reduserte tollsatsene gjelder til 31. mars 2024. Berørte bedrifter bør raskt ta kontakt med Landbruksdirektoratet ved spørsmål knyttet til egen drift.

 3. Grensehandel: - Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning

  Nordmenn grensehandlet for 1,9 milliarder kroner i 1. kvartal 2023 – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling med høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

 4. Gir økt inflasjonspress i mat- og drikkenæringen

  I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslår regjeringen en betydelig økning i offentlig pengebruk. NHO Mat og Drikke mener at dette vil gi økt inflasjonspress for næringslivet og fare for ytterligere svekkelse av kronekursen. Begge deler øker kostnadspresset og svekker konkurransekraften for mat- og drikkeprodusentene.

 5. Grensehandelen øker - somling koster arbeidsplasser

  Nye tall fra SSB viser at grensehandelen fortsetter å stige jevnt og trutt mot nivåene fra før pandemien. Samtidig er det lite som tyder på at regjeringen vil klare å oppfylle ambisjonene om å redusere grensehandelen fra Hurdalserklæringen. – Arbeidet går altfor sakte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

 6. - Økte matpriser er også en konsekvens av politisk valg

  - Den høye prisveksten på mat er ikke bra for noen, og vi deler regjeringens bekymring for utviklingen. Samtidig må vi ha med oss at prisøkningene ikke er et særnorsk fenomen, og at årsakene til prisøkningene først og fremst finnes i mangedoblede energikostnader og økte priser på råvarer og andre innsatsfaktorer, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: