- Ryddig løypemelding om konkurranse og dagligvaresektoren

Publisert

Nærings- og fiskeriminister Jan Christian Vestre på Dagligvareseminar

Foto: NHO Mat og Drikke

Næringsminister Jan Christian Vestre presenterte 15. desember 2023 status for arbeidet med tipunktsplanen for bedre utvalg og lavere priser i matbutikkene. - Det er bra at regjeringen vektlegger å arbeide systematisk med konkurranseforholdene i dagligvaresektoren, og viktig at statsråden understreket at all politikk må være kunnskapsbasert, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Statsråden hadde invitert aktørene i verdikjeden for mat og drikke til et halvdagsseminar i Oslo, hvor han la frem status på de ti punktene. I tillegg holdt både Konkurransetilsynet og Dagligvaretilsynet innlegg og flere aktører i verdikjeden fremla sine synspunkter.   

Diskusjonene om ulikheter i dagligvaregrupperingenes innkjøpspriser har i de senere årene preget mye av debatten om konkurranseforholdene i verdikjeden. Da regjeringen i fjor sendte to forslag til hvordan såkalt usaklig prisdiskriminering i verdikjeden for dagligvarer kan forbys, var mange høringsinstanser kritisk til disse forslagene. Det ble også fra blant andre NHO Mat og Drikke, reist spørsmål ved om forslagene var i tråd med EØS-avtalen. Regjeringen la derfor disse to forslagene til side, og har istedenfor lagt frem et nytt forslag. Nærings- og fiskeridepartementet har nå sendt et nytt forslag til et forbud mot konkurranseskadelige forskjeller i innkjøpspriser i verdikjeden for mat og dagligvarer på høring.

-Vi skal lese det nye forslaget grundig, og naturligvis gi departementet våre vurderinger innen høringsfristen tidlig i februar neste år, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke . - Det avgjørende er hvilket problem denne reguleringen tar sikte på å løse. Vi kommer derfor til å være like opptatt av premissene for reguleringene som vi er av innholdet i de bestemmelsene departementet nå foreslår, understreker han. 

Konkurransetilsynets rapporter har pekt på at forskjellene i dagligvaregrupperingenes innkjøpspriser er vesentlig redusert siden 2017, og fortsetter å krympe. Tilsynets kartlegging viser også at noen mat- og drikkeprodusenter har små prisforskjeller, og at den største dagligvaregrupperingen heller ikke alltid får lavest pris fra mat- og drikkeprodusentene. Dette fremgikk da Konkurransetilsynet 19. juni i år presenterte kartleggingen av dagligvaregrupperingenes innkjøpspriser for 2022.

Næringsministeren varslet også at regjeringen tar sikte på å legge frem et lovforslag som gir Konkurransetilsynet anledning til å ta i bruk et nytt markedsetterforskningsverktøy. Da dette forsalget var på høring tidligere i 2023, møtte forsalget massiv kritikk fra blant annet et samlet NHO-fellesskap. Brubakk er svært skeptisk til at regjeringen nå varsler at den likevel vil legge frem et slikt forslag:  -At et forslag som har møtt så sterk faglig kritikk og vil skape så stor usikkerhet i hele næringslivet vil kunne føre til bedre i konkurranse i dagligvaresektoren, tror vi rett og slett ikke på. Vi håper derfor regjeringen tenker seg grundig om, og istedenfor bruker tid på målrettede forslag som kan gi bedre konkurranse i sektoren, understreker Brubakk.

Les mer om seminaret og forslagene fra næringsministeren her.

Her finner du høring om forbud mot konkurranseskadelige forskjeller i innkjøpsbetingelser i verdikjeden for mat og dagligvarer.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: