Strømprisutvalgets rapport mangler bredere diskusjon

Publisert

Strømmast mot himmel

Foto: Pexels

NHO Mat og Drikke mener Strømprisutvalgets rapport ikke er et godt nok underlag for politiske beslutninger knyttet til spørsmål om energi. Utredningen sier lite om tiltak som kan bidra til lavere strømpriser på kort sikt.

Høringsfristen for Strømprisutvalgets rapport "Balansekunst" gikk ut 15. desember 2023. NHO Mat og Drikke har avgitt høringsuttalelse.

Strømprisutvalget peker gjennomgående i sin rapport på kraftoverskudd som den beste løsningen for å sikre lavere og mer stabile strømpriser til bedrifter og husholdninger. Ifølge utvalget vil et overskudd på kraftbalansen være den beste "forsikringen" mot framtidig usikkerhet knyttet til prisnivå og prissvingninger, samt bidra til å øke forsyningssikkerheten. Utvalget mener også at omfordelingstiltak bør skje i sluttbrukermarkedet.

- Vi stiller oss bak behovet for mer kraft og utbygging av kraftnettet. På lang sikt er dette med stor sannsynlighet det viktigste tiltaket for å sikre lavere strømpriser og øke forsyningssikkerheten. Det er derimot problematisk at utredningen ikke tar for seg en bredere diskusjon om positive og negative sider ved ulike tiltak som kan bidra til lavere strømpriser på kort og mellomlang sikt. Energisektoren er i stor grad politisk styrt og har også andre samfunnsmål, som blant annet næringsutvikling og miljømessige mål. Vi mener derfor det er mangelfullt at utredningen ikke ser nærmere på konsekvensene de høye strømprisene har for fastlandsindustrien, herunder mat- og drikkenæringen. Heller ikke den konkurransevridende effekten av tidvis svært ulike strømpriser innad i Norge er tydelig utredet, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

Lave og forutsigbare strømpriser har vært en sentral rammebetingelse for norsk næringsliv i en årrekke. Dagens situasjon med høye og volatile strømpriser kan få store konsekvenser for næringer som er bygget opp rundt tilgang på rimelig kraft. NHO Mat og Drikke mener derfor det raskt må gjøres en bredere konsekvensutredning som ser på mulige tiltak som kan bidra til å sikre lavere og mer stabile strømpriser.

Her kan du lese NHO Mat og Drikkes høringsinnspill i sin helhet

På regjeringens nettsider kan du lese alle høringsinnspillene

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: