Artikkelarkiv

Vis filtrering

35 resultater

Type artikkel
Velg område
35 resultater funnet med valgt filtrering.
  1. Grensehandel: - Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning

    Nordmenn grensehandlet for 1,9 milliarder kroner i 1. kvartal 2023 – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling med høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

  2. Gir økt inflasjonspress i mat- og drikkenæringen

    I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslår regjeringen en betydelig økning i offentlig pengebruk. NHO Mat og Drikke mener at dette vil gi økt inflasjonspress for næringslivet og fare for ytterligere svekkelse av kronekursen. Begge deler øker kostnadspresset og svekker konkurransekraften for mat- og drikkeprodusentene.

  3. NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport Q4 2022

    NHO Mat og Drikkes kvartalsrapport for fjerde kvartal 2022 viser at selv om det er tegn til bedring i globale verdikjeder er det likevel usikkert hva 2023 bringer for mat- og drikkenæringen i Norge. For mat- og drikkenæringen har den brede kostnadsveksten sterkt begrenset det økonomiske handlingsrommet hos ellers sunne bedrifter.

  4. - Økte matpriser er også en konsekvens av politisk valg

    - Den høye prisveksten på mat er ikke bra for noen, og vi deler regjeringens bekymring for utviklingen. Samtidig må vi ha med oss at prisøkningene ikke er et særnorsk fenomen, og at årsakene til prisøkningene først og fremst finnes i mangedoblede energikostnader og økte priser på råvarer og andre innsatsfaktorer, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

  5. - Svekket konkurranse og høyere priser

    Regulering av innkjøpsbetingelsene i dagligvaresektoren vil føre til høyere priser, svakere konkurranse og uopprettelig skade i markedet, mener Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, som konkluderer med at ingen av de to forskriftsalternativene Nærings- og fiskeridepartementet har presentert bør innføres.

  6. Statsbudsjettet 2023: - Gjør vondt verre

    - Regjeringen undervurderer utfordringene matverdikjeden står overfor når den i så stor grad velter kostnader over på bedriftene. Økt arbeidsgiveravgift og skjerpet formuesskatt gjør vondt verre og vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: