-
NHO Mat og Drikke tall og fakta
Få med deg den siste utviklingen for mat- og drikkenæringen. Denne siden oppdateres med ny data og analyse hvert kvartal, og du kan også utforske nøkkeltall for din egen bransje og næringen som helhet.
-
Høye strømpriser skaper usikkerhet
Usikkerheten som har preget hele verden på terskelen til 2025 påvirker norske mat- og drikkeprodusenter. I kvartalsrapporten for 4. kvartal 2024 rapporterer medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke også om krevende kostnadsøkninger knyttet til strøm.
-
NHO Mat og Drikkes konjunkturbarometer
NHO Mat og Drikkes konjunkturbarometer belyser nøkkeltallene og utviklingen for mat-, drikke- og bionæringen fra år til år. Konjunkturbarometeret ser også på endringene i sysselsetting, omsetning og verdiskaping i mat- og drikkenæringen og sammenlikner disse med tilsvarende utvikling for norsk industri samlet sett.
-
Totalberedskapsmeldingen er lagt frem
Regjeringen vil gjennomføre en risiko-, sårbarhets- og beredskapsanalyse av norsk matforsyning og legge til rette for økt samarbeid mellom nordiske land om matsikkerhet og matberedskap. Samtidig skal selvforsyningsgraden, arealet av matproduserende jord og beredskapslagring av korn økes.
-
Ny ordning kan bidra til jevnere strømpriser
Fra 29. oktober 2024 innfører Statnett en ny beregningsmetode som kan bidra til å redusere prisforskjellene mellom strømsonene.
-
Etterlyser strømstøtte for bedrifter
Med bakgrunn i dagens prissituasjon for energi, den raske omleggingen av europeisk energipolitikk og utfordringene dette medfører for norske bedrifter, foreslår NHO at det etableres en ordning for strømstøtte til bedrifter, med rask iverksettelse.
-
Rekordhøye strømpriser treffer mat- og drikkeprodusentene hardt
De rekordhøye strømprisene er svært utfordrende også for næringslivet. NHO Mat og Drikke får mange tilbakemeldinger fra bekymrede medlemsbedrifter som har fått mangedoblet strømregningene. - Bedriftene trenger tiltak som både løser den ekstraordinære akuttsituasjonen og det langsiktige behovet for økt nettkapasitet og fornybar produksjon, mener NHO Mat og Drikke.
-
Økte kostnader på innsatsfaktorer gir økte kostnader i mat- og drikkeproduksjonen
Kostnadene på energi og sentrale innsatsfaktorer har økt kraftig det siste året. Dette gir konsekvenser også for norske mat- og drikkeprodusenter. – Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter om knapphet på råvarer, økte kostnader på innsatsfaktorer og høye kraftpriser sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.