-
158 - Overenskomst for Vin- og brennevinsbransjen
Den 31. mars 2025 ble NHO og LO enige etter forhandlinger hos riksmekleren. Oppgjøret vedtas formelt 30. april 2025. Lokale lønnsoppgjør kan først igangsettes etter vedtaket er fattet.
-
To millioner til rekruttering
- Mat- og måltidsbransjen gir interessante arbeidsplasser med gode utviklingsmuligheter, sa landbruks- og matminister Sandra Borch da hun bevilget to millioner kroner til en flerårig rekrutteringskampanje for bransjen.
-
Matindustrien bør ta inn flere lærlinger til høsten
To uker etter søknadsfristen til skole og læreplass i bedrift gikk ut, endret store deler av samfunns- og arbeidslivet seg på grunn av korona-utbruddet. Hvordan vil fag- og yrkesopplæringen foregå fremover?
-
Ny modell for landbruksutdanning på høring
Arbeidet med å få på plass en fagutdanning i landbruksfag har pågått lenge. Nå ber utdanningsdirektoratet om innspill til en ny utdanningsmodell som kan løse kompetanseutfordringen.
-
En norsk oppfinnelse kan redusere matsvinn over hele verden
Holdbarhetsindikatoren Keep-it kan føre til redusert matsvinn og klimagassutslipp, og i tillegg skape arbeidsplasser.
-
Ny lovgivning vil kunne halvere matsvinn
Dersom de 33 forslagene følges, vil vi kunne nå målet om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, mener Matsvinnutvalget som la frem sin rapport 3. januar. – Utvalgets forslag til ny lovgivning er både viktig og riktig, sier Terje Sletnes i NHO Mat og Drikke.
-
Hjelper alle å kaste mindre mat
De heller ut mindre melk selv, og de hjelper også butikkene og forbrukerne å kaste mindre. Å kaste mat er både dårlig etikk og dårlig miljøpolitikk – men det er sannelig dårlig økonomi, også, konstaterer Kavli-ledelsen.
-
Melk og drivstoff fra samme ku
Det er ikke langt fra matkilde til energikilde. Når gass fra kumøkk driver melkebilene til Tine, er det et av mange skritt på målet om å bli mest klimavennlig i Europa.
-
Forskning og innovasjon
Forskning og utvikling er en forutsetning for vekst, innvesteringer og konkurransekraft i mat-, drikke- og bionæringen. Dette krever gode finansielle rammebetingelser og videreutvikling og tilgang på sterke forsknings-, utdannings- og innovasjonsmiljøer.
-
Genteknologi i en bærekraftig fremtid
Genteknologiutvalget har levert sin rapport – "Genteknologi i en bærekraftig framtid". Genteknologi er i svært rask utvikling, og utvalget har foretatt en bred gjennomgang av ulike spørsmål rundt teknologi og rammeverk.