Ny lovgivning vil kunne halvere matsvinn

Publisert

Petter Haas Brubakk overleverer rapporten til statsrådene Andreas B. Eriksen og Geir Pollestad.

Utvalgsleder Petter Haas Brubakk overleverer utvalgets rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og landbruks- og matminister Geir Pollestad. Foto: Foto: Martin Lerberg Fossum, KLD

Dersom de 33 forslagene følges, vil vi kunne nå målet om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, mener Matsvinnutvalget som la frem sin rapport 3. januar. – Utvalgets forslag til ny lovgivning er både viktig og riktig, sier Terje Sletnes i NHO Mat og Drikke.

Ny lovgivning med nedprisingsplikt og donasjonsplikt er sammen med en aktsomhetsvurdering, hovedtiltakene som det regjeringsoppnevnte Matsvinnsutvalget overleverte til landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i begynnelsen av januar.

-Utvalget har jobbet frem en god og lovende meny av tiltak. At Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn fortsatt skal være en av de viktigste elementene i arbeidet, mener vi er både riktig og viktig. Forslagene til lovgivning på en rekke områder vil utvilsomt bidra til å øke trykket og innsatsen fra alle aktørene i verdikjeden slik at vi når målet i 2030, sier Terje Sletnes, direktør for politikk og analyse i NHO Mat og Drikke.

For mat- og drikkeprodusentene er det særlig forslaget om krav til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som vil være den største endringen dersom utvalgets forslag blir vedtatt. – Dette betyr blant annet at produsenten blir pliktig til å kartlegge matsvinnet i egen virksomhet, iverksette tiltak for å redusere matsvinnet, samt redegjøre og synliggjøre resultatene for omverdenen, sier Sletnes.

Matsvinnutvalget ble nedsatt av regjeringen vinteren 2023, og har vært ledet Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Ifølge mandatet skulle utvalget både identifisere de viktigste barrierene som hindrer reduksjon av matsvinnet, vurdere og foreslår nye grep under eksisterende virkemidler og utarbeide forslag til en matkastelov.  

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: