NHO Mat og Drikke

Innhold

En gutt og en jente på et kjøkken Foto: Dag Nordsveen

NHO Mat og Drikke arbeider for at mat- og drikkenæringen skal kunne videreutvikle og tilby produkter som bedrer den norske folkehelsen, og bidra til økt kunnskap om kosthold, helse og ernæring i befolkningen.

Helse og kosthold

Et usunt kosthold er blant de største risikofaktorene for sykdom og tidlig død, både i Norge og i resten av verden.

Det har over mange år vært en positiv utvikling i det norske kostholdet, og mat- og drikkenæringen har allerede bidratt til å redusere innhold av sukker, mettet fett og salt i norske matvarer. Det er også en økende interesse og etterspørsel etter produkter som ivaretar forbrukernes ønsker om et sunnere kosthold. For å ivareta konkurransekraften ønsker næringen å møte denne etterspørselen på en god og tilfredsstillende måte.

Likevel er det fortsatt en vei å gå for å følge opp Verdens helseorganisasjons (WHO) globale strategi for kosthold, fysisk aktivitet og helse og FNs bærekraftsmål, der forekomsten av for tidlig død av kreft, hjerte- og karsykdommer, type-2-diabetes og kols skal reduseres med en tredjedel innen 2030.

Folkehelsearbeidet krever systematisk tilnærming og samarbeid på tvers av samfunnssektorer for å kunne løses. Derfor har NHO Mat og Drikke 2016 tatt initiativ til et forpliktende samarbeid mellom helsemyndighetene, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandelen for å legge til rette for et sunnere kosthold. Fra 2018 har også serveringsbransjen knyttet seg til intensjonsavtalen.
Det er i avtalen satt konkrete mål innen seks ulike innsatsområder, herunder redusert inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett og økt inntak av frukt, bær og grønsaker, grove kornprodukter og sjømat.

Det skal også arbeides for å påvirke få forbrukeren til å endre adferd i retning av sunnere valg gjennom økt kunnskap og bevissthet rundt helse og kosthold.

  1. Mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor

    NHO Mat og Drikke er i utgangspunktet positive til at det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å fremme et kosthold som kan gi god helse og trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller, men i den formen utkastet til mal har nå, kan vi likevel ikke støtte malen for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud og innkjøp.

  2. Innspill til ny folkehelsemelding

    NHO Mat og Drikke mener det må legges bedre til rette for at forbruker kan ta informerte og gode kostholdsvalg. Det innebærer et aktivt formidlingsarbeid fra helsemyndighetene som er basert på et vitenskapelig grunnlag.

  1. Nyhet, Helse og kosthold

    Hilser samarbeidsinvitasjon velkommen

    Regjeringen varsler i folkehelsemeldingen at den vil videreutvikle samarbeidet med næringslivet på ulike områder. NHO Mat og Drikke hilser invitasjonen velkommen.

  2. Nyhet, Helse og kosthold

    Intensjonsavtale - Nå også i Danmark

    Etter modell fra den norske intensjonsavtalen for bedre kosthold, etablerer nå myndighetene og mat- og drikkenæringen i Danmark et samarbeid som skal gjøre det enklere for danske forbrukere å ta sunne matvalg.

  3. Medlemscase, Helse og kosthold

    Mindre fett og salt i hvert flak

    Denne uken har det vært den internasjonale Salt Awareness Week. Gjennom intensjonsavtale og saltpartnerskapet jobber flere av medlemmene i NHO Mat og Drikke blant annet med å redusere saltinnholdet i sine produkter. Maarud er en av bedriftene som arbeider hardt for å sørge for stadig bedre helseprofil på snacksen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Matvarebransjens faglige utvalg

Matbransjens faglige utvalg (MFU) er bransjens egen regulering av markedsføring og  er opprettet for sørge for ansvarlig markedsføring av mat og drikke. 

Les mer om MFU  her

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: