Kosthold og folkehelse

NHO Mat og Drikke arbeider for at mat- og drikkenæringen skal kunne videreutvikle og tilby produkter som bedrer den norske folkehelsen, og bidra til økt kunnskap om kosthold, helse og ernæring i befolkningen.

Et usunt kosthold er blant de største risikofaktorene for sykdom og tidlig død, både i Norge og i resten av verden.

Det har over mange år vært en positiv utvikling i det norske kostholdet, og mat- og drikkenæringen har allerede bidratt til å redusere innhold av sukker, mettet fett og salt i norske matvarer. Det er også en økende interesse og etterspørsel etter produkter som ivaretar forbrukernes ønsker om et sunnere kosthold. For å ivareta konkurransekraften ønsker næringen å møte denne etterspørselen på en god og tilfredsstillende måte.

Likevel er det fortsatt en vei å gå for å følge opp Verdens helseorganisasjons (WHO) globale strategi for kosthold, fysisk aktivitet og helse og FNs bærekraftsmål, der forekomsten av for tidlig død av kreft, hjerte- og karsykdommer, type-2-diabetes og kols skal reduseres med en tredjedel innen 2030.

Folkehelsearbeidet krever systematisk tilnærming og samarbeid på tvers av samfunnssektorer for å kunne løses. Derfor tok NHO Mat og Drikke i 2016  initiativ til et forpliktende samarbeid mellom helsemyndighetene, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandelen for å legge til rette for et sunnere kosthold. I 2018 knyttet også serveringsbransjen seg til samarbeidet.

Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold er nå videreført i en ny avtaleperiode fra 1. januar 2022 til 31. desember 2025.

Det er i avtalen satt konkrete mål innen seks ulike innsatsområder, herunder redusert inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett og økt inntak av frukt, bær og grønsaker, grove kornprodukter og sjømat.

Det skal også arbeides med påvirkning av forbrukeradferd for å bidra til sunnere kosthold gjennom bevisste valg hos forbruker.

Nytt i avtalen fra 2022 er at det også er satt mål om å øke andelen produkter merket med Nøkkelhullet.

Aktuelle saker:

  1. Prosessert mat

    Å bearbeide råvarer til ferdig mat og drikke har vi mennesker drevet med i all tid. Etter hvert som den moderne mat- og drikkeindustrien vokste frem har det blitt vanlig å omtale bearbeidingen som prosessering.

  2. -Stortinget kortslutter regjeringens prosess

    NHO Mat og Drikke er overrasket og skuffet over at stortingsflertallet har kortsluttet regjeringens prosess for å vurdere ulike tiltak for å verne barn bedre mot markedsføring av usunn mat og drikke.

  3. Opptak fra webinar

    I juni 2023 kommer det nye nordiske kostholdsanbefalinger (Nordic Nutrition Recommendations (NNR)) som skal danne kunnskapsgrunnlaget for norske myndigheters utarbeidelse av nye nasjonale kostråd i 2024. Allerede nå går debatten høyt og forvirringen er stor rundt begreper, formål, bærekraft, forbruk, råd og prosess. Se opptak av NHO Mat og Drikkes webinar her.

  1. Kommentar til Folkehelsemeldinga

    Kommentarer til Meld. St. 15 (2022-2023) Folkehelsemeldinga – Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjeller.

  2. Mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor

    NHO Mat og Drikke er i utgangspunktet positive til at det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å fremme et kosthold som kan gi god helse og trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller, men i den formen utkastet til mal har nå, kan vi likevel ikke støtte malen for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud og innkjøp.

Matvarebransjens faglige utvalg

Matbransjens faglige utvalg (MFU) er bransjens egen regulering av markedsføring og  er opprettet for sørge for ansvarlig markedsføring av mat og drikke. 

Les mer om MFU  her

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: