Et usunt kosthold er blant de største risikofaktorene for sykdom og tidlig død, både i Norge og i resten av verden.
Det har over mange år vært en positiv utvikling i det norske kostholdet, og mat- og drikkenæringen har allerede bidratt til å redusere innhold av sukker, mettet fett og salt i norske matvarer. Det er også en økende interesse og etterspørsel etter produkter som ivaretar forbrukernes ønsker om et sunnere kosthold. For å ivareta konkurransekraften ønsker næringen å møte denne etterspørselen på en god og tilfredsstillende måte.
Likevel er det fortsatt en vei å gå for å følge opp Verdens helseorganisasjons (WHO) globale strategi for kosthold, fysisk aktivitet og helse og FNs bærekraftsmål, der forekomsten av for tidlig død av kreft, hjerte- og karsykdommer, type-2-diabetes og kols skal reduseres med en tredjedel innen 2030.
Folkehelsearbeidet krever systematisk tilnærming og samarbeid på tvers av samfunnssektorer for å kunne løses. Derfor har NHO Mat og Drikke 2016 tatt initiativ til et forpliktende samarbeid mellom helsemyndighetene, mat- og drikkeprodusenter og dagligvarehandelen for å legge til rette for et sunnere kosthold. Fra 2018 har også serveringsbransjen knyttet seg til intensjonsavtalen.
Det er i avtalen satt konkrete mål innen seks ulike innsatsområder, herunder redusert inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett og økt inntak av frukt, bær og grønsaker, grove kornprodukter og sjømat.
Det skal også arbeides for å påvirke få forbrukeren til å endre adferd i retning av sunnere valg gjennom økt kunnskap og bevissthet rundt helse og kosthold.