Nærbilde av en mobiltelefon som har nettsiden til MaxiGodis åpen i nettleseren Foto: Foto: NHO Mat og Drikke

Grensehandel

Høy og økende grensehandel svekker den norske mat- og drikkenæringens konkuranseevne. Høy grensehandel betyr eksport av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat- og drikke, og fører til reduserte avgiftsinntekter for Norge.

Nordmenns grensehandel er høy i internasjonal målestokk, og drives i stor grad av prisforskjeller mellom Norge og andre land. Prisforskjellene er sterkt påvirket av høye norske særavgifter på produkter som alkoholholdig drikke, snus, tobakk og materialavgifter. Når nordmenn først er på dagsturer til landene rundt oss, handler de i tillegg store volum av ordinære dagligvarer til daglig forbruk. 

Ulikhetene i rammevilkår mellom Norge og landene rundt oss er en betydelig utfordring for den norske mat- og drikkenæringen.

Grensehandelen har utviklet seg fra å være et supplement til norske forbrukere på tidlig 2000-tallet, til å bli en hovedkonkurrent for den norske mat- og drikkenæringen.
Omfanget på grensehandelen svekker den norske mat- og drikkenæringens konkurransekraft, og betyr tap av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat og drikke i Norge.

Grensehandelen er i 2022 tilbake til 2019-nivå etter en periode med kraftig reduksjon under koronapandemien.

Siste nytt om grensehandel:

  1. Høringsinnspill: Fjerning av avgiftsfritaket for varesendinger av lav verdi

    NHO Mat og Drikke støtter forslaget, og mener at en slik endring er i tråd med hensynene bak avgiftssystemet.

  2. Høringsinnspill fra Grensehandelsalliansen: Finanskomiteen

    Sammenlignet med våre naboland er grensehandelen i Norge svært høy målt i kroner og øre, og vokser kraftig. Rammevilkårene til mat- og drikkenæringen og dagligvarehandelen er med andre ord ikke tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringene er i.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: