Nærbilde av en mobiltelefon som har nettsiden til MaxiGodis åpen i nettleseren Foto: Foto: NHO Mat og Drikke

Grensehandel

Høy og økende grensehandel svekker den norske mat- og drikkenæringens konkuranseevne. Høy grensehandel betyr eksport av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat- og drikke, og fører til reduserte avgiftsinntekter for Norge.

Nordmenns grensehandel er høy i internasjonal målestokk, og drives i stor grad av prisforskjeller mellom Norge og andre land. Prisforskjellene er sterkt påvirket av høye norske særavgifter på produkter som alkoholholdig drikke, snus, tobakk og materialavgifter. Når nordmenn først er på dagsturer til landene rundt oss, handler de i tillegg store volum av ordinære dagligvarer til daglig forbruk. 

Ulikhetene i rammevilkår mellom Norge og landene rundt oss er en betydelig utfordring for den norske mat- og drikkenæringen.

Grensehandelen har utviklet seg fra å være et supplement til norske forbrukere på tidlig 2000-tallet, til å bli en hovedkonkurrent for den norske mat- og drikkenæringen.

Omfanget på grensehandelen svekker den norske mat- og drikkenæringens konkurransekraft, og betyr tap av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat og drikke i Norge.

2. kvartal 2023

Nyeste statistikk fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder kroner i 2. kvartal 2023. Dette er en liten oppgang fra samme periode i fjor hvor handlebeløpet var på 2,2 milliarder kroner. Totalt sett har nordmenn nå grensehandlet for 4,5 milliarder kroner de første seks månedene av året, og reist på 2,3 millioner dagsturer over grensen til utlandet. For 2. kvartal i år utgjorde mat- og dagligvarer 42 prosent av handlekurven, mens høyt avgiftsbelagte varer som alkohol og snus/tobakk utgjorde så mye som 25,7 prosent, noe som tilsvarer 675 millioner kroner. Nivået på grensehandelen er ikke helt tilbake til det som var tilfellet før pandemien, men veksten tiltar sakte og grensehandelen er igjen en stor konkurrent til norske produsenter av mat og drikke.

Siste nytt om grensehandel:

  1. - Må ikke bli en sovepute

    Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2. kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen.

  2. Grensehandel: - Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning

    Nordmenn grensehandlet for 1,9 milliarder kroner i 1. kvartal 2023 – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling med høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

  3. Gir økt inflasjonspress i mat- og drikkenæringen

    I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslår regjeringen en betydelig økning i offentlig pengebruk. NHO Mat og Drikke mener at dette vil gi økt inflasjonspress for næringslivet og fare for ytterligere svekkelse av kronekursen. Begge deler øker kostnadspresset og svekker konkurransekraften for mat- og drikkeprodusentene.

  1. Høringsinnspill: Fjerning av avgiftsfritaket for varesendinger av lav verdi

    NHO Mat og Drikke støtter forslaget, og mener at en slik endring er i tråd med hensynene bak avgiftssystemet.

  2. Høringsinnspill fra Grensehandelsalliansen: Finanskomiteen

    Sammenlignet med våre naboland er grensehandelen i Norge svært høy målt i kroner og øre, og vokser kraftig. Rammevilkårene til mat- og drikkenæringen og dagligvarehandelen er med andre ord ikke tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringene er i.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: