Nærbilde av en mobiltelefon som har nettsiden til MaxiGodis åpen i nettleseren Foto: Foto: NHO Mat og Drikke

Grensehandel

Høy og økende grensehandel svekker den norske mat- og drikkenæringens konkuranseevne. Høy grensehandel betyr eksport av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat- og drikke, og fører til reduserte avgiftsinntekter for Norge.

Nordmenns grensehandel er høy i internasjonal målestokk, og drives i stor grad av prisforskjeller mellom Norge og andre land. Prisforskjellene er sterkt påvirket av høye norske særavgifter på produkter som alkoholholdig drikke, snus, tobakk og materialavgifter. Når nordmenn først er på dagsturer til landene rundt oss, handler de i tillegg store volum av ordinære dagligvarer til daglig forbruk. 

Ulikhetene i rammevilkår mellom Norge og landene rundt oss er en betydelig utfordring for den norske mat- og drikkenæringen.

Grensehandelen har utviklet seg fra å være et supplement til norske forbrukere på tidlig 2000-tallet, til å bli en hovedkonkurrent for den norske mat- og drikkenæringen.

Omfanget på grensehandelen svekker den norske mat- og drikkenæringens konkurransekraft, og betyr tap av arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer i hele verdikjeden for mat og drikke i Norge.

1. kvartal 2023

Grensehandelen har tatt seg opp etter to år preget av pandemi, og utgjorde i 2022 så mye som 10,3 milliarder kroner. Fra og med 1. kvartal 2023 har SSB utvidet og forbedret statistikkgrunnlaget knyttet til grensehandelen, noe som betyr at det nå også er mulig å se handlebeløp fordelt på ulike varegrupper. Disse tallene viser at mat- og dagligvarer utgjør den aller største delen av nordmenns grensehandel med 867 millioner kroner i 1. kvartal 2023. Andre typiske varegrupper er snus, alkohol og sigaretter/tobakk. Disse varene stod for totalt 413 millioner kroner av grensehandelen i årets første kvartal.

Siste nytt om grensehandel:

 1. Grensehandel: - Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning

  Nordmenn grensehandlet for 1,9 milliarder kroner i 1. kvartal 2023 – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling med høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

 2. Gir økt inflasjonspress i mat- og drikkenæringen

  I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslår regjeringen en betydelig økning i offentlig pengebruk. NHO Mat og Drikke mener at dette vil gi økt inflasjonspress for næringslivet og fare for ytterligere svekkelse av kronekursen. Begge deler øker kostnadspresset og svekker konkurransekraften for mat- og drikkeprodusentene.

 3. Grensehandelen øker - somling koster arbeidsplasser

  Nye tall fra SSB viser at grensehandelen fortsetter å stige jevnt og trutt mot nivåene fra før pandemien. Samtidig er det lite som tyder på at regjeringen vil klare å oppfylle ambisjonene om å redusere grensehandelen fra Hurdalserklæringen. – Arbeidet går altfor sakte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

 1. Høringsinnspill: Fjerning av avgiftsfritaket for varesendinger av lav verdi

  NHO Mat og Drikke støtter forslaget, og mener at en slik endring er i tråd med hensynene bak avgiftssystemet.

 2. Høringsinnspill fra Grensehandelsalliansen: Finanskomiteen

  Sammenlignet med våre naboland er grensehandelen i Norge svært høy målt i kroner og øre, og vokser kraftig. Rammevilkårene til mat- og drikkenæringen og dagligvarehandelen er med andre ord ikke tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringene er i.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: