Enighet på 133 - Baker- og konditoroverenskomsten

Illustrasjonsfoto. Foto: Unsplash
Lønnsoppgjøret 2022: Den 20.05 2022 ble det enighet i forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
Illustrasjonsfoto. Foto: Unsplash
Lønnsoppgjøret 2022: Den 20.05 2022 ble det enighet i forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
(Denne saken er sist oppdatert 20. mai 2022)
I tillegg til å nedsette to utvalg i tariffperioden, som skal fokusere på hhv. lokale forhandlinger og overenskomstens struktur, ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Frist for uravstemning er satt til 15.06 2022.
Enighetsprotokollen kan du lese her.
NB! Husk at ingen utbetalinger basert på forhandlingsresultatet skal skje, og at bedriftene ikke skal gjennomføre lokale lønnsforhandlinger, før forhandlingsresultatet er vedtatt i uravstemning. Vi legger ut informasjon på NHO Mat og Drikkes nettside når uravstemning er gjennomført.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på NHO Mat og Drikkes tarifftelefon 23 08 86 99.
På overtid 1. april kom Fellesforbundet og Norsk Industri til enighet i årets frontfagsoppgjør.
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2022.
Gunn Marit Leinebø, Baker Brun Produksjon AS
Per Ole Thorsen, Bakehuset AS
Morten Hals, Baker Hansen AS
Gunnar Bakke, BKLF
Odd Håvard Larsen, Mesterbakeren AS
Hilde Johannesen, Lantmännen Unibake
Resultater fra tidligere oppgjør på 133 - Baker og konditoroverenskomsten:
Resultatet i 2021 ble:
Det ble gitt et generelt tillegg på kr. 2,25 pr. time til alle, med virkning fra 1. april i år.
I tillegg ble det gitt kr. 1,00 pr. time, også dette med virkning fra 1. april 2021, til alle arbeidstakere omfattet av de overenskomster som ligger under 90 % av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Ansatte som faller inn under Overenskomst for baker og konditorfagene skal ha det generelle tillegget på kr. 2,25 pr. time med virkning fra 1. april 2021 og lavlønnstillegget på kr. 1,00 pr. time, også det med virkning fra 1. april 2021. Totalt tarifftillegg for disse arbeidstakerne er da kr. 3,25 pr. time fra 1. april 2021.
Overenskomst for baker- og konditorfagene er en minstelønnsavtale. Det innebærer at minstelønnssatsen endres fra og med 1. april 2021 hvis oppgjøre blir vedtatt. I overenskomstens § 17 er det en garantibestemmelse som regulerer minstelønnssatsen til 85 % av samlet næringsmiddelindustri.
Årets beregning viser at minstelønnssatsen denne gangen økes med kr. 4,25 pr. timer fra kr. 189,30 pr. time til kr. 193,55 pr time fra 1. april 2021.
Minstelønnssatshevingen på kr. 4,25 pr time inkluderer det generelle tillegget (kr. 2,25 pr. time) og lavlønnstillegget (kr. 1,- pr. time) som ble gitt i den sentrale oppgjøre mellom LO og NHO.
NHO Mat og Drikke mottar erfaringsmessige en rekke spørsmål knyttet til sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen (kr. 4,25 pr time) og det generelle tillegget (kr. 2,25 pr. time) samt lavlønnstillegget (kr. 1,- pr. time). Spørsmålene går bl.a. ut på om arbeidstakerne har krav på kr. 4,25 som minstelønnen heves med, i tillegg til det genere tillegget (kr. 2,25 pr. time) og lavlønnstillegget (kr. 1,- pr. time). Svaret på det spørsmålet er at det har arbeidstakerne ikke.
Det gis en forenklet oversikt over overenskomstens lønnssatser for arbeidstakere som ligger på og følger disse.
Mellomoppgjøret 2021 er vedtatt. Les mer om det her.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?