133 - Baker- og konditoroverenskomsten
Den 31. mars 2025 ble NHO og LO enige etter forhandlinger hos riksmekleren. Oppgjøret vedtas formelt 30. april 2025. Lokale lønnsoppgjør kan først igangsettes etter vedtaket er fattet.
Den 31. mars 2025 ble NHO og LO enige etter forhandlinger hos riksmekleren. Oppgjøret vedtas formelt 30. april 2025. Lokale lønnsoppgjør kan først igangsettes etter vedtaket er fattet.
Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent og består av følgende elementer:
Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:
En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024). For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.
Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO
Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS
Overenskomst nr 133 har et lønnsnivå som ligger under 90 prosent av industrisnittet og skal derfor betale et særskilt tillegg på kroner 2 pr time. Bedriftene som er omfattet av disse overenskomstene skal altså betale totalt kr 7,- pr time.
Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med kr 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.
Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.
Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).
I tillegg til å bli enige om blant annet utvalgsarbeid om etter- og videreutdanning ble partene enige om følgende punkter:
Som nedfelt i Overenskomsten for Baker- og konditorfagene § 12 reguleres nattilleggene med 25 % av det generelle tillegget (opp kr. 1,75) til:
Her finner du en eksempelsamling på hvordan ny lønn skal regnes ut gitt ulike utgangspunkt.
Baker- og konditoroverenskomstens nøkkeltall for 2024
Forhandlingsresultatet ble godkjent i uravstemning 31. mai 2024 og lokale lønnsforhandlinger kan starte.
Enighetsprotokollen kan du lese her: Enighetsprotokoll 133 Baker- og konditoroverenskomsten.pdf
Du finner tariffavtalen for bakere og konditorer hos Lovdata
Odd-Eirik Henjesand, Nærbakst
Per Ole Thorsen, Bakehuset AS
Heidi Müller, Bakeverket
Odd Håvard Larsen, Mesterbakeren
Gunnar Bakke, BKLF
Marit Sørløkken, Lantmännen Unibake
Meklingen mellom NHO og LO førte til et resultat som gir alle ansatte, som faller inn under omfangsbestemmelsen i Overenskomsten for Baker- og konditorfagene, totalt kr. 10,50 pr time (et generelt i tillegg på kroner 7,50 per time og et tillegg på kroner 3,00 per time) fra og med 21. april 2023. Tillegget på kroner 10,50 per time skal gis til alle uavhengig av den grunnlønnen de hadde frem til 21. april 2023.
Minstelønnssatsen i overenskomsten for Baker- og konditorfagene ble oppregulert med kroner 6,25 pr time. Den nye minstelønnen er nå på 206,03 per time. Oppreguleringen av minstelønnen er en del av tillegget på kroner 10,50 per time og skal ikke utbetales i tillegg til tillegget på kr. 10,50 pr. time.
Vedlagt følger en tabell som viser utregningen av resultatet av økningen av minstelønnssatsen på Overenskomsten for Baker- og konditorfagene. Nøkkeltallene viser kun det som ligger av økonomi i overenskomsten etter at minstelønnen ble hevet med kr. 6,25 pr time.
Ansatte som faller inn under Overenskomsten for Baker- og konditorfagene får i år en større lønnsøkning pr time (kr. 10,50) enn årets økning av minstelønnen (kr. 6,25). Arbeidstakere, som var ansatt den 21. april og med en timelønn lik overenskomstens minstelønnssats, vil derfor bli liggende lønnsmessig over overenskomstens nøkkeltall.
Reelle lokale lønnsforhandlinger skal gjennomføres og kan resultere i et lønnstillegg utover det som allerede er gitt sentralt. Dette er tillegg som gis arbeidstakerne utover nøkkeltallene og sentralt fremforhandlede lønnstillegg.
Her finner du nøkkeltallene for lønnsoppgjøret 2023 - .pdf-format
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?