Norden vil bidra til ny EU-merkeordning

Publisert

Nærbilde av Nøkkelhullsmerket

(Illustrasjonsfoto).

Nordiske ministre har skrevet brev til EU om ny matmerking. Erfaringene med Nøkkelhullet blir fremhevet.

Det pågår nå et omfattende arbeid i EU med Farm to fork-strategien. Ambisjonen er å komme med konkrete løsninger for bærekraftige matsystemer. Et sentralt tiltak er å utvikle en felles ernæringsmerking for bruk på forsiden av matvaren. I Norge og Norden har vi lang erfaring med slik merking gjennom Nøkkelhullet. Denne ordningen gjør det enklere å ta de sunnere mat- og drikkevalgene.

Ansvarlige ministre fra de fem nordiske landene – Norge, Danmark, Finland, Island og Sverige – har nå sendt et felles brev til Europakommisjonen. I brevet gis det støtte til arbeidet med forside ernæringsmerking. Samtidig fremhever brevet Nordens gode erfaringer med Nøkkelhullet og løfter frem noen grunnleggende prinsipper de mener ligger til grunn for en vellykket merkeordning.

- Det er bra at de nordiske landene vil bidra mer aktivt i det europeiske arbeidet med ny matmerking. Vi håper at de vil stå opp for Nøkkelhullet i den videre prosessen. Dette er også viktig for at vi skal nå det felles målet om å øke andelen nøkkelhullsmerkede produkter i samarbeidet mellom helsemyndighetene og matbransjen gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, sier Anna Maria Karlsen, fagsjef matpolitikk i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: