131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien
(Illustrasjonsfoto) Foto: Autumn Mott on Unsplash.
Lønnsoppgjøret 2023: På denne siden finner du viktig informasjon om hvor du kan følge med for status på lønnsoppgjøret 2023 og resultatene fra oppgjøret i 2022.
(Illustrasjonsfoto) Foto: Autumn Mott on Unsplash.
Lønnsoppgjøret 2023: På denne siden finner du viktig informasjon om hvor du kan følge med for status på lønnsoppgjøret 2023 og resultatene fra oppgjøret i 2022.
(Denne saken er sist oppdatert 17. april 2023)
For lønnsoppgjøret 2023, følg med her
NB! All informasjon under gjelder for lønnsoppgjøret 2022.
I tillegg til å klargjøre bestemmelsen om tillitsvalgtes innsyn i lønnsopplysninger ved lokale forhandlinger ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 31. august 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Her finner du enighetsprotokollen
På overtid 1. april kom Fellesforbundet og Norsk Industri til enighet i årets frontfagsoppgjør.
Minstelønnssatsen i overenskomstene mellom NNN og Sjømat Norge/NHO Mat og Drikke økes pr 1. mai 2022 med kr. 6,23 pr. time til kr. 199,78 pr. time.
Forhandlingsdatoene på Egg- og fjærfekjøttindustrien er satt til 15. og 16. juni.
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Jan W. Iversen, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS
Resultater fra tidligere oppgjør på 131 Egg- fjærfekjøttindustrien:
Her kan du lese mer om det generelle tillegget, lavlønnstillegget, nye minstelønnssatser og garantilønnsregulering etter lønnsoppgjøret 2021.
Det ble gitt et generelt tillegg på kr 2,25 pr time til alle, med virking fra 1. april 2021.
I tillegg ble det gitt kr 1,00 pr time, også dette med virkning fra 1. april 2021, til alle arbeidstakere omfattet av de overenskomster som lå under 90% av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Disse ble listet opp i meklingsprotokollen fra mellomoppgjøret. For medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke var det følgende overenskomster som fikk lavlønnstillegget på toppen av det generelle:
Totalt tarifftillegg for disse ble kr 3,25 pr time.
Alle NHO Mat og Drikkes overenskomster er minstelønnsavtaler. Det innebærer at minstelønnssatsene endres fra og med 1. april 2021.
I de overenskomster NHO Mat og Drikke har inngått med NNN, er det en garantibestemmelse som regulerer minstelønnssatsen til 85% av samlet næringsmiddelindustri.
Minstelønnssatsene ble økt med kr. 4,25 pr. time fra kr 189,30 til kr 193,55 pr time pr. 1. april 2021.
Minstelønnshevingen inkluderer det generelle tillegget, og eventuelt lavlønnstillegg gitt i det sentrale oppgjøret mellom LO og NHO i 2021.
NHO Mat og Drikke mottar erfaringsmessig en rekke spørsmål knyttet til sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen (kr. 4,25) og det generelle tillegget (kr. 2,25) samt lavlønnstillegget (kr. 1,00). Spørsmålene går bl.a. ut på om arbeidstakerne har krav på kr. 4,25 som minstelønnen heves med, i tillegg til det generelle tillegget på kr. 2,25 og eventuelt lavlønnstillegget på kr. 1,00. Det har man ikke.
Fredag 22. januar 2021 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund om at meklingsresultatet på overenskomst 131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
I tillegg til å tydeliggjøre bestemmelser på arbeidstid, ble partene blant annet enige om følgende punkter:
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?