131 - Egg- og fjærfekjøttindustrien

Publisert

Den 31. mars 2025 ble NHO og LO enige etter forhandlinger hos riksmekleren. Oppgjøret vedtas formelt 30. april 2025. Lokale lønnsoppgjør kan først igangsettes etter vedtaket er fattet.

Rammen for oppgjøret 2025 anslår en årslønnsvekst på 4,4 prosent og består av følgende elementer:

  • Overheng: 1,6
  • Tarifftillegg: 1,3
  • Glidning (lokale forhandlinger): 1,5

Ifølge Riksmeklerens møtebok fordeler elementene seg slik:

  1. Generelt tillegg: 5 kroner pr time.
  2. Særskilt tillegg: 2 kroner pr time (til overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet).
  3. Ytterligere tillegg: 2 kroner pr time (for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett under 90 prosent av industrisnittet). 

En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er på 606.625,50- kr, dvs. en timelønn på kroner 311,09 (gjennomsnitt i 2024). For NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er det kun tilleggene i møtebokens pkt. 1 og evt. pkt. 2 som er aktuelle.

Her finner du Riksmeklers møtebok/protokoll av 21. mars 2025 fra oppgjøret med LO

Her finner du Riksmeklers møtebok av 21. mars 2025 fra oppgjøret med YS 

Særskilte tillegg til overenskomster som ligger under 90 prosent av industrisnittet

Overenskomst nr 131 har et lønnsnivå som ligger under 90 prosent av industrisnittet og skal derfor betale et særskilt tillegg på kroner 2 pr time. Bedriftene som er omfattet av disse overenskomstene skal altså betale totalt kr 7,- pr time.

Minstelønnsregulering i NNN-overenskomstene

Minstelønnssatsen i alle NHO Mat og Drikkes overenskomster med NNN er oppregulert med kr 9,81. Den nye minstelønnssats er nå kr 225,96 pr time.
Alle tillegg gis med virkning fra 1. april 2025.

Mer informasjon om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssats i NNN-avtalene og det generelle tillegget finner du her

Om lokale forhandlinger

Oppgjøret skal vedtas den 30. april 2025. Lokale forhandlinger kan derfor ikke igangsettes før etter denne datoen. Når oppgjøret er vedtatt, er det viktig at det gjennomføres lokale forhandlinger i samtlige bedrifter, og at bedriften følger de retningslinjer som er hjemlet i den enkelte overenskomst. Vi understreker at forhandlingene skal være reelle, og det skal skrives protokoll fra disse. Protokollen skal sendes inn til NHO Mat og Drikke.

Resultater fra tidligere oppgjør

2024

Forhandlingene var mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).  Partene ble blant annet enige om følgende punkter: 

  • Økning av minstelønnssatsen til 216,15 kroner inklusiv det generelle tillegget (virkning fra 1. mai 2024)
  • Generelt tillegg til alle på 7 kroner (virkning fra 1. mai 2024)
  • Justering av 1 års ansiennitetstillegget med kr. 3,00 fra kr. 4,30 til kr. 7,30 (virkning fra 1. mai 2024)
  • Reguleringen av godtgjørelse til arbeidstakere med godkjent kontrollørsertifikat (båndkontrollør) på renselinje er endret til " Arbeidstakere som oppfyller kravene til Kontrollørsertifikat, gis et tillegg på kr. 9,- pr. time. Tillegget bortfaller når arbeidstaker ikke er godkjent som båndkontrollør". Dette får den virkning at tillegget gis på alle timer arbeidstakeren arbeider.

I tillegg ble NHO Mat og Drikke enige om å i gang sette to utvalgsarbeid.

Enighetsprotokollen kan du lese her: 240530 Enighetsprotokoll 131 Overenskomsten for Egg- og fjærfekjøttindustrien.pdf

Du finner tariffavtalen for egg- og fjærfekjøttindustrien hos Lovdata

Forhandlingsutvalget for tariffoppgjøret 2024 består av:

Brede Dokken, Nortura SA
Svend Ivar Lein, Nortura SA, Hærland
Eli-Marie Rolseth, Norsk Kylling AS
Vidar Ansnes, Ytterøy Kylling AS

Ved spørsmål ta kontakt med forhandlingsansvarlig:

Portrettfoto av Heide

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: