Fortsatt kompetansemangel

Publisert

Ole Erik Almlid og Eline Sommerfelt Bårdstu.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sammen med HR-direktør i Nortura, Eline Sommerfelt Bårdstu. Foto: NHO Mat og Drikke

NHOs Kompetansebarometer ble lansert for tiende gang 14. februar. Barometeret viser at det fortsatt er størst behov for håndverksfag, tekniske fag og ingeniørfag. IKT-fag øker mest når bedriftene svarer på hvilken kompetanse de særlig mangler.

Under lanseringen pekte NHO-sjef Ole Erik Almlid på at svarene viser at bedriftene har en stor kompetanseutfordring, men at det samtidig er en optimisme og fremtidstro å spore. Det søkes etter arbeidskraft og satses på kompetanseheving og livslang læring i bedriftene. Utfordringen er at mange bedrifter ikke får den arbeidskraften de søker etter.

Undersøkelsen består av to deler

Kompetansebarometeret består av én del med faste spørsmål til bedriftene hvor man kan følge utviklingen over tid, og én variabel del hvor man hvert år tar for seg et nytt tema. I kompetansebarometeret for 2023 var temaet Kunstig Intelligens (KI), planer om å ta KI i bruk, og i hvilken grad bedriftene har kunnskap og kompetanse på området.

Matindustrien representert ved rapportlanseringen

I bedriftspanelet som diskuterte rapporten var matindustrien representert i panelet med Eline Sommerfelt Bårdstu, HR-direktør i Nortura. Hun sa blant annet at kunstig intelligens er veldig relevant for konsernet, og at de har en tung forankring i toppledelsen på at dette skal det jobbes med. - Hos oss i Nortura er det noen nøkkelpersoner som kan dette godt, og så jobber vi med å få frem noen konkrete caser. Jeg tror alle famler litt og lurer på hvordan man skal ta KI i bruk på en best mulig måte. Selv om vi bruker mye teknologi så kommer vi ikke bort fra et stort behov for fagarbeidere innenfor matproduksjon. Der har nedleggelse av linjer på videregående skoler redusert tilgangen veldig. Ungdom velger skoler basert på geografi og vi må opprettholde et tilbud innenfor disse fagene, sier hun.

Større kompetanseutfordring utenfor storbyene

At vel 60 % av bedriftene svarer at de i stor eller noen grad ikke får tak i den kompetansen de behøver, har vært relativt stabilt i hele tiårsperioden. I år har NIFU, som står bak rapporten, sett på forskjellen i kompetansegapet i et geografisk perspektiv, og da finner man at i distriktene er det 70 % av bedriftene som ikke får tak i rett kompetanse. - Mange mat- og drikkeprodusenter er etablert i distriktene, og da er dette tallet særlig foruroligende. Vi vil også lese rapporten grundig når det gjelder bedriftenes kompetansebehov i forbindelse med å ta i bruk kunstig intelligens, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

Opptaket fra lanseringen finner du her

Du finner Kompetansebarometeret i sin helthet på nho.no

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: