Yrkesutdanning for gartnere og agronomer

Nærbilde av små tomatplanter

NHO Mat og Drikke har fulgt og vært en pådriver for et forsøk med yrkesutdanning for agronom og gartner i flere år. Forsøket ble startet opp i skoleåret 2014/15 og skulle etter planen avsluttes i 2020. Etter påtrykk fra blant andre NHO Mat og Drikke, ble forsøket forlenget til 2023, og vil evalueres i slutten av 2020. I november 2019 ble en ny modell for gartnerfaget sendt på høring, og fristen for å komme med innspill var 15. februar 2020.

  1. Endring i opplæringsmodell for vg3 landbruk

    Her kan du lese NHO Mat og Drikkes høringsinnspill til forslaget om å endre opplæringsmodellen for VG3 landbruk. Høringsinnspillet ble sendt inn 28. september 2023.

I forsøket har elever på agronom- og gartnerutdanningen fått tilbud om to år i skole og to år i godkjent lærebedrift. Etter endt opplæringsløp mottar de fagbrev og vitnemål på lik linje med andre lærefag. Østlandsforskning og Trøndelag forskning og utvikling har evaluert forsøket fortløpende.

NHO Mat og Drikkes standpunkt har i hele denne perioden vært at en fagutdanning med to år på skole og to år i lære er et langt bedre utdanningstilbud enn de rene skoleløpene over tre år som tidligere utdannet til disse yrkene.

Forsøket har blant annet vist at i motsetning til kandidater som kommer fra tradisjonell agronomutdanning, får de som har deltatt i forsøket en god og variert praksis. Dette gjør at det er enklere å ansette dem direkte etter fullført utdanning.

Espen Lynghaug, spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk, er den i NHO Mat og Drikke som har vært tettest på prosessen, som nestleder for faglig råd naturbruk.

(Saken oppdateres fortløpende. Sist oppdatert 4. oktober 2023).

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug
  • Espen Lynghaug
  • Spesialrådgiver kompetanse og utdanningspolitikk
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: