Får ikke tak i kompetansen de trenger

Publisert

Håndverksfag, som baker og konditor, er et eksempel på kompetanse som er særlig etterspurt og som det er vanskelig å få tak i viser NHOs kompetasebarometer 2021. (Illustrasjonsfoto) Foto: Sven Erik Knoff.

Aldri før har så mange bedrifter oppgitt at de ikke får tak i den kompetansen de trenger. Det viser ferske tall for NHOs kompetansebarometer 2021 som ble offentliggjort mandag 28. februar 2022.

I 2021 oppgir 2 av 3 bedrifter, 67 prosent av medlemmene i NHO Mat og Drikke, å ha et udekket kompetansebehov. I tidligere år har under 60 prosent av bedriftene oppgitt det samme. Det er særlig bedrifter med stor grad av udekket kompetansebehov som øker – fra åtte prosent i fjor til nå 14 prosent. Andelen bedrifter som i stor grad har et udekket kompetansebehov har dermed økt med flere prosentpoeng i forhold til tidligere år da andelen har vært mellom seks og ti prosent.

- Kompetansebarometeret avdekker med all tydelighet en mismatch mellom bedriftenes kompetansebehov og hva som utdannes i Norge, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke. - Dette må myndighetene ta på alvor, og vi må få på plass en langt bedre dimensjonering av utdanningstilbudet enn hva vi ser i dag. Antallet studieplasser i fagskolen må økes betydelig, men det er også grunn til å stille spørsmål ved om dimensjoneringen i videregående skole bør styres sterkere i retning arbeidslivets behov, sier han.

Mangler 12 000 fagskoleutdannede

- Nytt av i år er at fagskolutdannede seiler opp som de det er aller størst behov for i hele næringslivet. Også blant medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke er det en markant økning i behovet for fagskoleutdannede, sier  Sletnes. - På ett år har antallet bedrifter som i stor eller noen grad har behov for denne type kompetanse økt fra 48 prosent til 55 prosent, sier han. I samme tidsrom har behovet for fagarbeidere økt fra 52 prosent til 55 prosent. I antall mangler NHO-bedriftene samlet sett mer enn 12 000 med fagskoleutdanning, dette er et sterkt signal til myndighetene om at antall studieplasser på økes kraftig, noe NHO Mat og Drikke har påpekt i en årrekke, sier Sletnes.

Medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke har blant annet behov for personer med fagskoleutdanning i prosesstyring og digitalisering, i tillegg til personer med håndverksfag som for eksempel baker og konditor.

NHOs kompetansebarometer er en årlig undersøkelse av kompetansebehovet i NHOs medlemsbedrifter. Undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2014, og er et nyttig verktøy hvor man kan følge utviklingen i kompetansebehovet over tid.

Du finner høydepunktene fra barometeret på hvatrengernorge.no

Her kan du laste ned barometeret i sin helhet, (.pdf-format)

Les også: Matindustrien skriker etter folk som Kim (28)
Les også: Møt Lava: Med smak for variasjon i hverdagen

Lytt til Podkasten Neste Måltid: Rekruttering

Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: