Nytt regelverk for tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer

Publisert

Handler mat i butikken

Fra 1. januar 2020 trådte nytt regelverk for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler i kraft. Foto: Betzy Hänninen.

Er tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, eller visse "andre stoffer" til næringsmidler eller kosttilskudd relevant for din virksomhet og dine produkter? Nytt regelverk trådte i kraft 1. januar 2020 og her er det endringer som det er viktig å sette seg grundig inn i.

Tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler kan i noen tilfeller bidra til å hindre mangelsykdommer i befolkingen. Samtidig kan et høyt inntak ha negative helsemessige konsekvenser.

Frem til nå har man måttet søke Mattilsynet om tillatelse til å gjøre slike tilsetninger. I ny forskrift som gjelder fra og med 1. januar 2020 er det innført to positivlister med vilkår for tilsetning av henholdsvis a) vitaminer og mineraler til ulike kategorier næringsmidler og b) visse "andre stoffer" til ulike kategorier næringsstoffer og kosttilskudd.

Dersom tilsetningen skjer i samsvar med vilkårene i positivlistene, og reglene for øvrig, kan dette gjøres uten ytterligere godkjenning fra Mattilsynet. Dersom virksomheten er ansvarlig for den første omsetningen av et slikt produkt i Norge må det imidlertid sendes inn enkelte opplysninger til Mattilsynet.

Dersom den ønskede tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i positivlistene skal virksomheten melde eller søke Mattilsynet om dette før produktet kan selges i Norge.

Mattilsynet har publisert en egen faktaartikkel som veileder i regelverket, der det også finnes andre nyttige lenker med mer informasjon. Plikten til å sende inn opplysninger og retten til å melde eller søke om tilsetninger er utførlig beskrevet i artikkelen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: