Samarbeid gir bedre folkehelse

Publisert

Kunde som studerer hylle med saft i dagligvareforretning.

Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke

En samlet innsats med ulike tiltak på tvers av mat- og drikkebransjen, og sammen med helsemyndighetene, gir best effekt for folkehelsen, viser Fafos evaluering av intensjonsavtalen mellom matbransjen og helsemyndighetene.

-Intensjonsavtalen er et hjertebarn for oss i folkehelsearbeidet. Vi har mye å vinne på å samarbeide der målene er like, sa administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, på et frokostseminar i forbindelse med at forskningsstiftelsen Fafo la frem sin sluttrapport om Intensjonsavtalen 2016-2021.

Samarbeidet mellom matbransjen og helsemyndighetene om tilrettelegging for et sunnere kosthold i Norge går nå inn i sitt syvende år. Målet med avtalen er å redusere befolkningens inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett og øke forbruket av sjømat, grønt og grovt. Forskningsstiftelsen Fafo har fulgt arbeidet tett og har nå publisert sin sluttrapport der samarbeidet i perioden 2016-2021 evalueres. Rapporten er basert på årlige egenrapporteringer fra aktørene som har signert avtalen, i tillegg til dybdeintervjuer av utvalgte aktører. Oppdraget til Fafo har vært å vurdere virkemidlene som er benyttet i arbeidet og om intensjonsavtalen har vært en effektiv måte å jobbe på for virksomhetene og myndighetene for å oppnå avtalens mål. Rapporten omhandler dermed ikke en vurdering av om de kvantitative målene er nådd.

I rapporten trekker Fafo frem tre fordeler med Intensjonsavtalen :  

  • Én møteplass. Avtalepartnerne er klare på at de ser verdien ved ett forum som samler hele bransjen og myndighetene, der man utveksler kunnskap og erfaringer og kan samordne innsatsen.
  • Tillit til å samarbeide basert på den norske modellen for samarbeid mellom myndighetene og arbeidslivets aktører
  • Felles mål om bra befolkningshelse, omdømme og samfunnsansvar. Aktørene har definert befolkningshelse som ett av deres strategiske mål i en eller annen form, og intensjonsavtalen gir drahjelp og retning til dette arbeidet.

NHO Mat og Drikke mener at resultatene viser at det er skapt et godt grunnlag for videreføring av avtalen frem til 2025, noe også oppslutningen fra mat- og drikkeprodusentene viser.  

I sitt innlegg hos Fafo understreket Brubakk også de kriteriene som er viktig for å lykkes med de ambisiøse målene, og som omtales i rapporten. -Intensjonsavtalen samordner innsatsen mellom matbransjen og helsemyndighetene og gjør at alle arbeider mot et felles overordnet mål om å få flere til å ha et kosthold i tråd med kostrådene. Denne samordningen gir engasjement og motivasjon for den innsatsen som kreves. Det skal heller ikke undervurderes at en viss konkurranse mellom produsentene om å komme først i markedet med sine nye produkter og løsninger er en viktig driver, sa han.

Rapporten er tydelig på at forutsigbarhet og gjensidig tillit er elementer som aktørene er opptatt av. Brubakk la til at dette er helt avgjørende for å lykkes med samarbeidet og for at arbeidet skal kunne prioriteres over tid. -I samarbeidsavtalen er det en klar forventning om at alle arbeider med de målene og tiltakene som ligger i avtalen og at det ikke samtidig iverksettes andre politiske virkemidler.

Brubakk avsluttet med å berømme Helsedirektoratet som brobygger mellom næringsliv og myndigheter: - Den jobben Helsedirektoratet har gjort for å forene veldig forskjellige måter å jobbe og tenke på har vært viktig årsak til at det har gått bra gjennom storm og stille i avtaleperioden så langt.

Last ned rapporten her.

Akutelle lenker: 
Ønsker du og bedriften din å gjøre en forskjell for folkehelsen? Les mer her.
Her kan du lese om hvordan bedriften din kan bli med i Intensjonsavtalen
Her kan du se opptak av sendingen se på Fafos youtube-kanal, Fafo-tv.
Forskernes presentasjon kan du laste ned fra seminarets nettside.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: