Leveringssvikt på innsatsfaktorer?

Stor åker med solsikker

Flere matprodusenter opplever akutt leveringssvikt på enkelte råvarer/innsatsvarer som følge av krigen i Ukraina. Dette skaper utfordringer med hensyn til emballasje og korrekt merking av ingredienser. Mattilsynet ber matprodusenter som opplever dette om å løpende holde seg oppdatert om saken og finne løsninger som ivaretar mattryggheten.

(Denne saken er sist oppdatert 30. mars 2022)

Når resepten for enkelte produkter må fravikes for å kunne opprettholde produksjonen, fordi de rette råvarene ikke kan skaffes, som for eksempel solsikkeolje, kan det føre til manglende samsvar med ferdig opptrykket emballasje. I disse tilfellene ber Mattilsynet matprodusenter inntil videre å ta kontakt med det lokale Mattilsynet eller kjedekoordinator for å vurdere hver enkelt sak.

Foreløpig iverksettes ingen felles EU/EØS-tiltak

Mattilsynet meldte 17.03.22 til EU-kommisjonen om utfordringene vi har i Norge. Andre land har tilsvarende utfordringer som oss.

EU-kommisjonen har vurdert tilbakemeldingene fra landene i Europa. De mener at de nasjonale myndighetene er de nærmeste og best skikkede til å vurdere virksomhetenes tiltak ved manglende etterlevelse av merkeregelverket på grunn av råvaretilgangen. Tiltakene skal være midlertidige, rettferdiggjort og forholdsmessige.

Du finner mer om Mattilsynets vurdering og en overordnet veiledning med vurderingspunkter her.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: