Konsekvenser av krigen i Ukraina

Publisert

Kart over Ukraina

Foto: Adobe Stockphoto.

Russlands angrep på Ukraina har allerede ført til store menneskelige lidelser, har destabilisert regionen og vil få negative konsekvenser for verdensøkonomien. Dette, og de påfølgende sanksjonene mot Russland og Hviterussland, har både kortsiktige og langsiktige konsekvenser for mat- og drikkenæringen.

Krigsutbruddet hindrer eksport av landbruksprodukter fra Ukraina. Som følge av at Ukraina er en stor global eksportør av landbruksprodukter og innsatsfaktorer til matproduksjon i Norge og andre land, vil dette påvirke tilgjengeligheten på verdensmarkedet. Parallelt med dette har Norge, EU, USA og Storbritannia innført omfattende sanksjoner mot både Russland og Hviterussland. Begge disse landene er betydelige eksportører av innsatsfaktorer til mat- og drikkeproduksjonen.

NHO Mat og Drikke har tett dialog med medlemsbedriftene om forsyningssituasjonen. Bedriftene melder at de på kort sikt har kontroll på sine verdikjeder og innsatsfaktorer, men på lengre sikt vil krigshandlingene føre til at de bedriftene som henter innsatsfaktorer fra Russland, Hviterussland og Ukraina må flytte sine verdikjeder, og hente innsatsfaktorer fra andre deler av verden.

- Gjennom dialogen med mat- og drikkeprodusentene vil NHO Mat og Drikke raskt formidle eventuelle forsyningsutfordringer til regjeringen og andre relevante myndigheter. Forsyningssituasjonen er stabil, og bedriftene er godt plassert til å gjøre nødvendige tilpasninger og endringer i sine verdikjeder, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

- Vi oppfordrer medlemsbedriftene til å ta kontakt dersom de har spørsmål til sanksjonene eller møter utfordringer de trenger hjelp til, sier Brubakk. 

Les NHOs nyhetssak om relevante informasjonspunkter i forbindelse med angrepet på Ukraina. 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: