Medlemspraten: Svalbard bryggeri

Mask på bryggeriet

Tidligere gruvearbeider, Robert Johansen, er daglig leder hos Svalbard bryggeri. Foto: Knut Åserud.

- Det aller viktigste for oss har blitt veldig tydelig de siste månedene; åpne grenser slik at folk og varer kan bevege seg fritt, sier Robert Johansen som er daglig leder hos Svalbard bryggeri.

Historien om Svalbard bryggeri er blant annet historien om en seks år lang kamp om å få på plass en lovendring for å kunne brygge øl på Svalbard. Det er også historien om den tidligere gruvearbeideren, Robert, som tålmodig ventet på lovendringen, og som nå har store planer for bryggeriets fremtid.

Portrett av Robert JohansenPortrett av Robert Johansen

"How we changed the law to make the real polar beer" er budskapet på t-skjorta til Robert. Foto: Knut Åserud.

I august i år er det fem år siden Svalbard bryggeri startet opp med produksjon av øl. I dag har de fem årsverk på bryggeriet når bryggingen går for fullt, og Robert har ambisjoner om å vokse.

Reiselivet har alltid vært viktig for dem. - Vi har etablert et visningssenter der vi tar imot turister tre ganger i uka. Til vanlig går ca 70 prosent av det vi produserer til lokalmarkedet. Resten sendes til fastlands-Norge. Men på grunn av situasjonen med korona-utbruddet, er det mer enn 90 prosent av det vi produserer som nå går til lokalmarkedet, sier Robert.

Åpne grenser

- Det viktigste for oss nå er at folk kan få reise, sier Robert med en viss bekymring i stemmen. Perioden vi har vært gjennom fra mars til nå har tydelig vist hvor avhengige vi er av åpne grenser. Dersom reiselivet ikke går, er det ikke mye annet som fungerer heller her på Svalbard, sier han. Det er reiselivet vi lener oss på. Vi må ha en infrastruktur som sørger for at vi får varer og turister opp hit.

Turister på besøk i visningsseteretTurister på besøk i visningsseteret

Hos Svalbard bryggeri har de etablert et visningssenter der turister kan komme tre dager i uken. Foto: Eirik Heim.

Etablerer seg i Tyskland

Robert er ikke av typen som sitter stille og venter på at ting skal gå over. - Det har jeg ikke noe tro på, sier han. Nå er jeg opptatt av å sikre arbeidsplassene for mine ansatte, og da må vi tenke nytt. Vi ser nå på mulighetene for eksport og etablering av virksomhet i Tyskland, sier han. Det lille bryggeriet har fått mye omtale i ulike medier, som har ført til henvendelser fra fjern og nær om hvor man kan få tak i ølet deres. I et samarbeid med Innovasjon Norge og Norsk Tysk Handelskammer, ser de nå på mulighetene for å etablere seg i det europeiske markedet, ikke bare med ølet sitt, men også med andre nordnorske råvarer.

Norge med Svalbard

På spørsmål om hva han ville spurt statsministeren om hvis han fikk 15 minutter med henne, svarer Robert: - Jeg ville fortalt statsministeren hvor viktig reiseliv er for oss her på Svalbard. Det er rett og slett kritisk for oss som ligger så langt unna allfarvei. I disse korona-tider ville jeg også sagt til henne at det er utrolig viktig at Svalbard også blir nevnt i samme setning som Norge når tiltak og kompensasjonsordninger iverksettes. Hvis ikke risikerer vi at lokale myndigheter lager andre regler for oss her oppe, som gjør det vanskeligere å drive virksomhet. Det samme gjelder når landet nå gradvis skal gjenåpnes.

- Når vi først er i denne vanskelige situasjonen, ville jeg også benyttet anledningen til å snakke om at det er flere av ordningene som er etablert som ikke treffer like godt. Selv om man får noe økonomisk avlastning i dag, så vil det for mange bety at man bare skyver problemet foran seg. Regninger og nedbetalinger på lån skal betales på et tidspunkt, understreker han.

Nyttig å stå samlet

Når det gjelder mitt medlemskap i NHO Mat og Drikke og NHO så har det vært nyttig på flere områder – særlig hvis det dukker opp problemer i virksomheten, sier Robert. I tillegg så har jeg hatt god nytte av direkte nettmøte med NHO-sjefen, Ole Erik Almlid i krisen vi nå har vært gjennom. I møte med ham sa jeg blant annet at NHO må videreformidle til myndighetene at Svalbard må nevnes sammen med Norge. Dagen etter mitt møte med Almlid, hadde regjeringen presskonferanse, og tror du ikke de hadde tatt dette med seg? Statsministeren sa konsekvent "Norge med Svalbard" da hun la frem den nye tiltakspakken. For meg og alle andre virksomheter på Svalbard betydde det mye, og var en god uttelling for medlemskontingenten.

Medlemspraten

Svalbard bryggeri er en av de første som er intervjuet i NHO Mat og Drikkes serie “Medlemspraten”. Her tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her.

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

  • Hege Guttormsen
  • Senior kommunikasjonsrådgiver

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: