Medlemspraten: Etnestad Nedre

Bærplukkere i jordbæråker

På Etnestad Nedre er de helt avhengige av utenlandske sesongarbeidere. Foto: Etnestad Nedre.

- Nå er jeg ekstra spent på hvordan markedet vil være når sesongen for bær er ordentlig i gang, sier Olav Etnestad, som driver Etnestad Nedre, en gård som har produsert bær siden 1984.

Olavs slekt kjøpte gården i 1850. Selv tok han over driften i 1989 som femte generasjon. På Etnestad Nedre produseres det jordbær- og bringebærprodukter.

Olav Etnestad har drevet bærproduksjon på gården siden 1989. Jordbær er en av spesialitetene.

- Våre produkter er helt avhengige av at det er en betalingsvilje hos forbruker, sier Olav. Vår næring er strekt konkurranseutsatt og har ingen garanterte priser. Det er store variasjoner på sesong og ikke-sesong. Systemet som er etablert med tollbeskyttelse gjør at det er meget lønnsomt å importere bær, sier han, og legger til at det kan oppleves utfordrende.

Usikkerhet angående tilgang på personell

- For tiden er det fortsatt prosessene rundt covid19-utbruddet og tilgangen på personell som opptar oss aller mest, sier Olav. En virksomhet som vår er helt avhengig av utenlandske sesongarbeidere. Da grensen ble stengt, var det kritisk for oss. Her har NHO Mat og Drikke vært en viktig samarbeidspartner for å fremme vårt behov for å få våre sesongarbeider på plass også i år, sier han. Videre er vi opptatt av hvilke ordninger for risikoavlastning som vil komme. Vi er svært spente på hvordan markedet blir når sesongen er i gang, med tanke på at det er mange som sliter økonomisk, blant annet på grunn av manglende utbetalinger fra NAV og uvisshet knyttet til utbetaling av feriepenger. – Dette kan komme til å få betydning for hvor mye bær vi får solgt i sommer.

Risikoavlastning, matberedskap og Porsche til butikken

Olav har flere spørsmål han ville stilt statsministeren. Blant annet lurer han på hvorfor regjeringen ved landbruksministeren har gitt en direkte ordre om at det skal såes og plantes som vanlig, uten at de har tatt ansvar og fulgt opp med risikoavlastning i disse tider hvor alt er så usikkert. Samtidig går importen som normalt på vårt område, noe som setter vår bransje under et unødvendig press, sier han. Jeg ville også spurt statsministeren om hvilke tanker hun har om vår matberedskap. Jeg opplever at det er liten politisk vilje til å tenke innenlands matberedskap, noe jeg mener de burde.

Videre synes jeg det er et stort paradoks at det er en aksept i Norge for at butikkene skal kjempe om den billigste handlekurven, og ikke den beste kvaliteten på varene. – Som en god kamerat av meg sier: I Norge kjører vi Porsche til butikken for å handle de billigste matvarene, mens i Frankrike sykler man til butikken og kjøper mat med god kvalitet. Det er noe med de norske holdningene til mat, kvalitet og pris som ikke henger helt sammen, avslutter Olav.

Støtte og veiledning

Etnestad Nedre har vært medlem i NHO Mat og Drikke og NHO siden 2018. – Hovedgrunnen til at jeg er medlem i NHO Mat og Drikke og NHO er at jeg som bærdyrker har mange ansatte. Som arbeidsgiver er det da avgjørende å ha gode støttespillere. Ofte opplever man at man står litt alene. Da er det greit å vite at NHO Mat og Drikkes ansatte er kun et tastetrykk unna dersom jeg lurer på noe. Samtidig er vår bransje ofte utsatt for ulike typer tilsyn. Da er det også fint å ha en sparringspartner som både kan støtte og veilede. Alt dette får vi gjennom vårt medlemskap i NHO Mat og Drikke og NHO.

Medlemspraten

Etnestad Nedre er en av de første som er intervjuet i NHO Mat og Drikkes nye serie “Medlemspraten”. Her tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her.

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: