Medlemspraten: Arcus Spirits

Portrettfoto av Stefansson

Erlend Stefansson er daglig leder hos Arcus Spirits og varamedlem i NHO Mat og Drikkes styre.

- Nå er det svært viktig for oss med god og sikker markedstilgang til Europa, sier Erlend Stefansson som er daglig leder hos Arcus. 2/3 av volumet Arcus Spirits produserer eksporteres.

(Dette intervjuet fant sted i midten av mai 2020, da det fortsatt var strenge smitteverntiltak i forbindelse med korona-utbruddet).

De fleste kjenner til Arcus, som er en av Nordens største merkevarebedrifter innenfor vin og brennevin. Sverige, Danmark, Norge, Finland og Tyskland utgjør hjemmemarkedet. - Vi produserer en rekke ulike typer brennevin i våre moderne anlegg på Gjelleråsen utenfor Oslo, der det også tappes vin til de nordiske markedene, sier Erlend. Om lag 2/3 av volumet vi produserer av brennevin eksporteres, sier han.

Om Arcus

Arcus er verdens største produsent av akevitt. Merkene Linie, Gammel Opland, Gilde, Løiten og Aalborg er de mest kjente. Arcus produserer også Gammel Dansk, Vikingfjord, Dworek og en rekke andre merker som selges gjennom en egen salgsorganisasjon i de nordiske landene. Arcus ASA er notert på Oslo Børs.

Dermed er Arcus helt avhengig av markedstilgang til Europa for å få levert det de produserer. – Samtidig er vi også avhengige av åpne grenser til Norge, fordi vi importerer vin, nøytral sprit, glassflasker og andre ulike former for emballasje, fortsetter han.

Opptatt av å unngå smitte

Det er flere saker som opptar Erlend og hans kolleger. - For tiden er vi svært opptatt av å unngå smitte på anlegget og blant våre ansatte, sier han. Vi har hatt full produksjon helt siden mars, og har ennå ingen bekreftede smittetilfeller. Det er vi svært fornøyd med. Videre så er vi, i tillegg til eksport og import, også avhengige av å få tilgang på kritisk teknisk kompetanse fra utlandet for å kunne installere nye maskiner på anlegget. Nå som gjenåpningen skjer i utelivet, bidrar vi også med å sikre leveranser og oppfølging av alle de hardt rammede av korona-utbruddet i utelivsbransjen.

Da korona-viruset spredte seg i Norge, ble det ekstra stor etterspørsel etter desinfeksjonsmiddel. Arcus startet umiddelbart produksjon, og det har vært stor pågang fra helsesektoren og nødetater. Totalt har Arcus levert ca 29.000 liter håndsprit.

Dersom du hadde fått 15 minutter alene med statsministeren – hva ville du sagt til henne?

- Det sier seg selv at jeg ville vært opptatt av å formidle viktigheten av import, eksport, åpne grenser og god markedstilgang til Europa. Jeg ville også ha tatt opp de store avgiftsforskjellene mellom Norge og våre naboland som jeg mener er ineffektive, konkurransevridende, tapper Norge for ressurser og fører til økte klimautslipp. Videre ville jeg gitt min støtte til ordningen med Vinmonopolet som fungerer veldig bra, men som er under sterkt press fra en stadig økende grensehandel. Jeg mener også norske myndigheter kan være mer proaktive i å fronte norske næringsinteresser innenfor mat og drikke mot utlandet, så det ville jeg ha formidlet til Erna, sier han.

Besøk:

En nyttig sparringspartner

Arcus har vært medlem i NHO Mat og Drikke og NHO siden 1997. - Vi tror på samarbeid og å stå sammen for å få bedre rammebetingelser for næringslivet. Vi ønsker og trenger en bransjeorganisasjon som kan hjelpe oss i dette arbeidet, og som kan gi oss råd både i næringspolitiske saker, tariffsamarbeid og personalpolitiske problemstillinger, avslutter Erlend.

Medlemspraten

Arcus Spirits er en av de første som er intervjuet i NHO Mat og Drikkes nye serie “Medlemspraten”. Her tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Hege Guttormsen.

Les flere intervjuer i samme serie her.

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: