Hjelper deg med å forstå tariffavtalen

Portrett av Jørgen Wille

Jørgen Wille og resten av advokatene i NHO Mat og Drikke hjelper deg gjerne dersom det er noe du lurer på om tariffavtaler eller lønnsoppgjør. Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke

Lønnsoppgjøret i 2023 er et mellomoppgjør, og da er det LO og NHO som forhandler sentralt. Jørgen Wille er en av seks advokater i NHO Mat og Drikke som jobber med tariff og tarifforhandlinger. I tillegg til lønnsforhandlinger hjelper advokatene medlemmer med å forstå tariffavtalene.

- Når det er et mellomoppgjør, som i år, forhandler ikke NHO Mat og Drikke selv, forklarer Jørgen. - Vi er likevel med i prosessen og følger forhandlingene mellom LO og NHO tett.

  • Advokathjelp
  • Kontakt oss på advokattelefon eller advokatmail:

Når det er hovedoppgjør forhandler vi alle tariffavtalene som NHO Mat og Drikke er part i; i alt 17 stykker. Da forhandler vi både lønn og endringer i selve avtalene, som for eksempel arbeidstidsbestemmelser eller kompetansekartlegging, sier han.

Tvistesaker

I de periodene hvor det ikke er lønnsforhandlinger, er det også mange problemstillinger knyttet til tariffavtalene som behandles av advokatene i NHO Mat og Drikke.

Det hender at det oppstår uenighet mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte om forståelsen av en tariffavtale. Dersom partene ikke blir enige lokalt på bedriften, sendes saken videre til hver sin tariffpart. - Slike tvistesaker har vi mellom 20 – 30 av i løpet av et år. Noen ganger avdekker disse sakene uklarheter i avtaleteksten som igjen kan bli et forhandlingsspørsmål i neste tariffoppgjør, sier Jørgen.

Spørsmål om forståelsen av avtalen

Hvert år mottar NHO Mat og Drikke hundrevis av henvendelser om forståelsen av tariffavtalen. Det kan for eksempel være spørsmål om arbeidstid og arbeidstidsordninger, om personer har krav på fagbrevtillegg eller hva som ble minstesatsene etter siste års oppgjør. - Å svare på disse spørsmålene er en viktig del av det NHO Mat og Drikke hjelper medlemsbedriftene med, fordi tariffavtalene setter klare rammer for bedriftenes styringsrett og lønnsnivå, forteller Jørgen. Han legger også til at dersom du som arbeidsgiver er i tvil om forståelsen av en avtale, så er det ingen grunn til å nøle med å ta kontakt. – Det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

I tarifforhandlingen kan det også avtales at tariffpartene skal sette ned et utvalg for å se på problemstillinger som ikke er egnet til å løses i to hektiske forhandlingsdøgn. Slikt utvalgsarbeid er også en del av jobben med å følge opp tariffavtalene. - Dette arbeidet kan for eksempel være å rydde i tekst i avtalene, gjøre avtalene likere i disposisjon eller se på hvordan bedriftene gjennomfører lokale forhandlinger. I tillegg til dette gir vi også bedriftene råd om hvordan de skal gjennomføre lokale forhandlinger, sier han.

Tips fra advokaten

Jørgen har en oppfordring han ønsker å dele med medlemsbedriftene: Husk å gjennomgå avtalene bedriften har med de tillitsvalgte om lønns- og arbeidsvilkår - særavtalene. - Få oversikt over hvilke avtaler dere har inngått og gjør en vurdering på om det bør ryddes opp. Er det særavtaler som bør sies opp? Mange begrensninger som bedriftene har, ligger i særavtalene som de selv har opprettet. Dette er noe advokatene i NHO Mat og Drikke gjerne kan hjelpe med. Vi hjelper med både enkle spørsmål og større ryddejobber innenfor dette området – ta kontakt med oss dersom du tenker at dette burde vi ha gjort, avslutter han.

Har du en problemstilling i din bedrift som du gjerne skulle ha drøftet med en advokat, kan du ta kontakt med NHO Mat og Drikkes advokatvakt. Vi garanterer å svare deg innen 24 timer.

Les også: Advokat Trine Lise Elmholt Berget forteller om hva NHO Mat og Drikkes advokater kan bistå med innenfor det arbeisrettslige området. 

Her finner du flere intervjuer med ansatte i NHO Mat og Drikke - Din støttespiller i hverdagen!

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: