Spørsmål og svar om plassfratredelse

Et forstørrelsesglass som ligger på et papir der det står skrevet: Questions and answers

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene vi får ved plassfratredelse. Foto: Pexels

Her har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene som dukker opp i forbindelse med en plassfratredelse. Nøl ikke med å ta kontakt med NHO Mat og Drikkes advokater dersom du har andre spørsmål.

(Saken er oppdatert 28. mars 2019)

1) Hva er en plassfratredelse?

2) Hva er forskjellen på plassoppsigelse og plassfratredelse?

3) Hvem har bestemt denne plassfratredelsen?

4) Hvem kan omfattes av en plassfratredelse?

5) Hvordan finner jeg ut hvilke personer som er omfattet av en plassfratredelse?

6) Er plassfratredelse et endelig uttak?

7) Hva gjør jeg dersom jeg ikke er enig i plassfratredelsen?

1) Hva er en plassfratredelse?

En plassfratredelse er en spesifisert oversikt over hvilke medlemmer/organiserte LO og YS ønsker å ta ut i streik dersom partene ikke skulle komme til en enighet hos Riksmeklingsmannen. Først fire kalenderdager etter at det er gitt varsel om plassfratredelse, kan de som er omfattet av denne tas ut i streik. De som er omfattet av plassfratredelsen fra LO og YS datert 27. mars 2019, kan tas ut i streik natt til mandag 1. april dersom den tvungne meklingen brytes.

2) Hva er forskjellen på plassoppsigelse og plassfratredelse?

Plassoppsigelse fra arbeidstakersiden innebærer at arbeidsavtalene formelt blir sagt opp, slik at arbeidstakerne kan fratre sine stillinger dersom streik eller lockout iverksettes. Plassoppsigelse skal gis skriftlig og oppsigelsesfristen er 14 dager. Plassoppsigelse skjer dersom partene ikke blir enig og oppgjøret går til mekling.

Plassfratredelse betyr at den part som iverksetter arbeidskamp, (streik eller lockout), må klargjøre hvem som i første omgang skal omfattes av arbeidskampen. Den annen part kan da svare ved selv å ta ut ytterligere arbeidstakere i konflikt. Plassfratredelse er på denne måten en begrensning av selve plassoppsigelsen. For å kunne bli omfattet av plassfratredelse må man i første omgang være omfattet av plassoppsigelsen. 

3) Hvem har bestemt denne plassfratredelsen?

LO og YS varslet plassfratredelsen 27. mars 2019, og det er disse som har bestemt hvilke av deres medlemmer som skal tas ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet.

4) Hvem kan omfattes av en plassfratredelse?

De som er omfattet av en plassfratredelse kan tas ut i streik.

For å kunne være omfattet av en plassfratredelse må vedkommende:

  • være organisert i et fagforbund
  • være omfattet av tariffavtale hvor tarifforhandlingene har endt i mekling/streik
  • være omfattet av en plassoppsigelse

Organiserte arbeidstakere som ikke er omfattet av en plassfratredelse kan ikke tas ut i streik. Disse kan senere tas ut i streik dersom streiken trappes opp ved at det kommer nye plassfratredelser som omfatter dem.

(tilbake til toppen)

Nye plassfratredelser gjøre det mulig å ta flere organiserte ut i streik med fire dagers varsel. Hvis ansatte organiserer seg etter at det ble varslet plassoppsigelse, må det for disse gis en ny plassoppsigelse og deretter en plassfratredelse før disse kan tas ut i streik.

Uorganiserte kan ikke tas ut i streik, og er av den grunn ikke omfattet av plassfratredelsen. Det samme gjelder organiserte ansatte som jobber i en bedrift som ikke er tariffbundet.

Heller ikke organiserte som jobber i en tariffbundet bedrift, men hvor tariffavtalen de er omfattet av ikke inngår i meklingen, kan tas ut i streik.

5) Hvordan finner jeg ut hvilke personer som er omfattet av en plassfratredelse?

27. mars 2019 mottok NHO plassfratredelser fra LO og YS. Plassfratredelsene gir en oversikt over det totale antallet organiserte pr bedrift, samt hvor mange av de organiserte som vil bli tatt ut i første omgang hvis meklingen skulle ende i streik.

NHO har sendt ut de mottatte plassfratredelsene til alle bedrifter som rammes av mulig streik i henhold til plassfratredelsene. For at din bedrift skal vite konkret hvem av de organiserte som eventuelt blir tatt ut i streik, kan ledelsen henvende seg til tillitsvalgt og anmode om en navneliste, dersom navn ikke fremgår av selve plassfratredelsen.

Her finner du plassfratredelsene for bedrifter i NHO Mat og Drikke fra 27. mars 2019 

6) Er plassfratredelse et endelig uttak?

Ønsker LO/YS senere å ta ut flere av medlemmene sine i streiker, kan dette gjøres med et nytt varsel om plassfratredelse/iverksetting - med ny fire dagers frist.

7) Hva gjør jeg dersom jeg ikke er enig i plassfratredelsen?

Hvis bedriften ikke er enig i plassfratredelsen, det kan for eksempel være at en organisert ikke er omfattet av tariffavtalen, må den henvende seg til sin landsforening for nærmere avklaring.

(tilbake til toppen)

For viktige datoer og siste nytt i lønnsoppgjøret 2019, anbefaler vi at du følger med på nho.no

Her finner du alt du trenger å vite om tariff, tariffavtaler, nyttige verktøy og tidligere oppgjør

Les også: Ord og uttrykk i lønnsoppgjøret

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: