134 - Kjøttindustrien

(Illustrasjonsfoto) Foto: Sven Erik Knoff.
Lønnsoppgjøret 2023: På denne siden finner du viktig informasjon om hvor du kan følge med for status på lønnsoppgjøret 2023 og resultatene fra oppgjøret i 2022.
(Illustrasjonsfoto) Foto: Sven Erik Knoff.
Lønnsoppgjøret 2023: På denne siden finner du viktig informasjon om hvor du kan følge med for status på lønnsoppgjøret 2023 og resultatene fra oppgjøret i 2022.
(Denne saken er sist oppdatert 16. april 2023)
For lønnsoppgjøret 2023, følg med her
NB! All informasjon under gjelder for lønnsoppgjøret 2022.
I tillegg til å fjerne bestemmelsen om avlønning av sommerferievikarer og nedsettelse av to utvalg i tariffperioden, som skal fokusere på hhv lokale forhandlinger og overenskomstens struktur, ble NHO Mat og Drikke og NNN blant annet enige om følgende punkter:
Den 08. juni 2022 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) om at forhandlingsresultatet på overenskomst 134 - Kjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Dette betyr at utbetalinger som følger av enighetsprotokollen kan utføres, og at bedriftene kan starte lokale lønnsforhandlinger. Ønsker du mer informasjon om lokale lønnsforhandlinger, kan du lese mer på arbinn.no.
Enighetsprotokollen kan du lese her.
Her kan du lese mer om sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen og det generelle tillegget.
Har du spørsmål, kan du ta kontakt på vår tarifftelefon 23 08 86 99.
På overtid 1. april kom Fellesforbundet og Norsk Industri til enighet i årets frontfagsoppgjør.
Her finner du gjeldende overenskomst med utløpsdato 30. april 2024.
Jan W. Iversen, Nortura SA
Fred Bakkejord, Nortura SA
Asle Løvik, Orkla Foods Norge AS
Bernt Hilstad, Grilstad AS
Jørn Reinhardsen, Furuseth AS
Hanne Sætherø, Finsbråten AS / Leiv Vidar AS
Resultater fra tidligere oppgjør på 134 Kjøttindustrien:
Her kan du lese mer om det generelle tillegget, lavlønnstillegget, nye minstelønnssatser og garantilønnsregulering etter lønnsoppgjøret 2021.
Det ble gitt et generelt tillegg på kr 2,25 pr time til alle, med virking fra 1. april 2021.
I tillegg ble det gitt kr 1,00 pr time, også dette med virkning fra 1. april 2021, til alle arbeidstakere omfattet av de overenskomster som lå under 90% av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Disse ble listet opp i meklingsprotokollen fra mellomoppgjøret. For medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke var det følgende overenskomster som fikk lavlønnstillegget på toppen av det generelle:
Totalt tarifftillegg for disse ble kr 3,25 pr time.
Alle NHO Mat og Drikkes overenskomster er minstelønnsavtaler. Det innebærer at minstelønnssatsene endres fra og med 1. april 2021.
I de overenskomster NHO Mat og Drikke har inngått med NNN, er det en garantibestemmelse som regulerer minstelønnssatsen til 85% av samlet næringsmiddelindustri.
Minstelønnssatsene ble økt med kr. 4,25 pr. time fra kr 189,30 til kr 193,55 pr time pr. 1. april 2021.
Minstelønnshevingen inkluderer det generelle tillegget, og eventuelt lavlønnstillegg gitt i det sentrale oppgjøret mellom LO og NHO i 2021.
NHO Mat og Drikke mottar erfaringsmessig en rekke spørsmål knyttet til sammenhengen mellom økningen av minstelønnssatsen (kr. 4,25) og det generelle tillegget (kr. 2,25) samt lavlønnstillegget (kr. 1,00). Spørsmålene går bl.a. ut på om arbeidstakerne har krav på kr. 4,25 som minstelønnen heves med, i tillegg til det generelle tillegget på kr. 2,25 og eventuelt lavlønnstillegget på kr. 1,00. Det har man ikke.
13. november 2020 mottok NHO Mat og Drikke beskjed fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund om at forhandlingsresultatet på overenskomst 134 - Kjøttindustrien er vedtatt etter uravstemning.
Smitteutbruddet har gitt ulike markedsmessige konsekvenser for norske mat- og drikkeprodusenter. Kostnaden for dette oppgjøret vil avhenge av hvordan bedriftene håndterer den lokale lønnsdannelsen og virkningsdatoen for den automatiske minstelønnsreguleringen i avtaleområdet.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?