Nye søknadsskjemaer om arbeidstid forenkler søknadsprosessen

Publisert

Nærbilde av en vegghengt klokke

Arbeidstilsynet har forbedret den digitale søknaden om gjennomsnittsberegning av arbeidstid og utvidet bruk av overtid. Foto: Pexels.

Alle bedrifter kan nå mer effektivt med automatisk veiledning søke Arbeidstilsynet om adgang til å gjennomsnittsberegning av den alminnelige arbeidstiden og en utvidet bruk av overtid

(Denne saken er sist oppdatert 21.08.2023)

Arbeidstilsynet har over en lengre periode arbeidet med å forbedre søknadsskjemaene, og nå er de nye skjemaene på plass i Altinn.

Automatisk veiledning

De nye skjemaene gir automatisk veiledning til deg som søker avhengig av hva du velger underveis i skjemaet. Gjennom søkeprosessen får du veiledning og spørsmål med utgangspunkt i hvilken bransje du velger, og ut ifra hvilken arbeidstid du søker om. Det er mulig å søke om flere prosjekter eller arbeidssteder i en søknad. Det er også enklere å søke om flere forskjellige yrkesgrupper.

Les mer om skjemaløsningen på Arbeidstilsynets nettsider

NHO Mat og Drikke oppfordrer medlemmene til å benytte seg av den muligheten arbeidsmiljøloven gir virksomheter til å gjennomsnittsberegne den alminnelige arbeidstiden, se Arbeidsmiljøloven § 10-5. Det kan være perioder hvor arbeidsgiver trenger å utvide den den daglige og ukentlige arbeidstiden , for eksempel benytte gjennomsnittsberegning i forbindelse med sesongperioden. Bestemmelsen har klare rammer for den daglige og ukentlige arbeidstiden og over hvor lang periode man kan foreta en gjennomsnittsberegning.

NHO Mat og Drikke har skrevet mer om gjennomsnittsberegning av arbeidstid her

Når bedriften har et særlig og tidsavgrenset behov for at arbeidstakerne jobber utover avtalt arbeidstid, kan arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid. Lovgiver oppstiller grenser for hvor mange timer overtid en arbeidstaker kan arbeide, se Arbeidsmiljøloven § 10-6 (4) flg.

Les mer på arbinn hvor mye overtid som er tillatt. Arbeidstilsynet kan, etter søknad, utvidet det antallet timer en arbeidstaker kan jobbe overtid.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: