Trenger både teknologi- og håndsverksfag

Publisert

Bilder fra mat- og drikkeproduksjon - serie tatt i 2022. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

For første gang viser NHOs Kompetansebarometer at kompetansebehovet deler seg likt mellom håndverksfag og teknologi- og industrifag blant medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke. – Dette viser at mat- og drikkeindustrien også er en høyteknologisk industri og at behovet for arbeidskraft er stort og bredt, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

15. februar lanserte NHO sitt Kompetansebarometer for 2022. Barometeret viser at seks av 10 medlemsbedrifter i NHO i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov, et tall som i stor grad har vært uendret siden barometeret ble opprettet i 2014. Svarene fra NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter sammenfaller i det store og hele med gjennomsnittet av NHO-bedriftene.

Økende behov for teknologi- og industrifag
For første gang er det et likt behov (42%) for bedriftene i mat- og drikkeindustrien for arbeidskraft med restaurant- og matfag og teknologi- og industrifag.  – Dette viser at mat- og drikkeindustrien er en høyteknologisk industri og at behovet for arbeidskraft er stort og bredt. Næringen har behov for håndverksfagene som pølsemakere, bakere og kjøttskjærere. Teknologi tar samtidig over mange av de fysisk tyngste oppgavene, noe som gjør at teknologi og industrifagene stadig får en viktigere plass, sier Bruabkk. Han sier at på denne måten blir bedriftene mer mangfoldige og mer interessante for en enda større gruppe arbeidstakere. - Er du opptatt av å skru på maskiner eller jobbe med programmering og IT, er mat- og drikkeindustrien et spennende sted å jobbe. Her får du jobbe med produkter som alle trenger og merkevarer som mange er opptatt av, sier Petter Haas Brubakk.  

Blant NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter er videregående opplæring med yrkesfag det mest etterspurte utdanningsnivået som 56 prosent ønsker. Etter håndverksfag og teknologi- og industrifag, som 42 prosent av bedriftene etterspør, kommer naturbruksutdannede (29 prosent) på tredjeplass og elektro- og datateknologi med 26 prosent like bak.

Får konsekvenser
-Utfordringen med å få tak i kompetent arbeidskraft er alvorlig for mange bedrifter, særlig hvis man i tillegg har en større gruppe medarbeidere eller nøkkelpersonell som snart vil kunne gå ut av arbeidslivet, sier Brubakk. Så mange som en tredjedel av bedriftene i NHO Mat og Drikke svarer at de i stor eller noen grad har tapt kunder, skrinlagt eller utsatt utvidelse eller redusert virksomheten, som følge av et udekket kompetansebehov.

Kompetansebehov for grønn omstilling
Nytt i årets kompetansebarometer er spørsmål til bedriftene om hvilke kompetansebehov de ser for seg i forbindelse med deg grønne skiftet. -Kompetanse vil være nøkkelen for næringslivets omstilling til mer klima- og miljøvennlig virksomhet. I alle tilfeller vil omstillingen stille store krav til kompetanse. NHO Mat og Drikkes bedrifter svarer i mindre grad enn NHO-fellesskapet (kun 18 prosent) at de tror de må igjennom en omstilling bort fra dagens oppgaver, men heller at omstillingen vil skje som en endring innenfor dagens oppgaver (55 prosent) eller som en utvidelse av dagens oppgaver (39 prosent).

– Tallene fra Kompetansebarometeret kan vise at mat-, drikke- og bionæringene allerede har kommet ganske langt i den grønne omstillingen, uten at det må bli noen sovepute for bedriftene i næringen, sier Brubakk. 

Se innslag med Petter Haas Brubakk og Norturas konsernsjef Anne Marit Panengstuen om lærlingmangel hos Nortura Hærland på NRK Viken Oslo. (fra 04:50)

Her kan du lese hele NHOs Kompetansebarometer for 2022.
Her kan du lese NHOs nettsak om kompetansebehovet i hele næringslivet.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Portrettfoto av Lynghaug

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: