Styrket lov om god handelsskikk gir bedre håndheving

Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke mener loven trenger bestemmelser som adresserer reelle utfordringer i markeds- og forhandlingssituasjoner i verdikjeden.
Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke mener loven trenger bestemmelser som adresserer reelle utfordringer i markeds- og forhandlingssituasjoner i verdikjeden.
I to separate høringer med frist i henholdsvis april og august la Nærings- og fiskeridepartementet frem en rekke forslag for å styrke lov om god handelsskikk.
- Det er positivt at Nærings- og fiskeridepartementet ønsker å utvide omfanget av loven og styrke de materielle bestemmelsene med tydeligere definisjoner og krav til økt skriftlighet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Lov om god handelsskikk, som trådte i kraft i 2021 og håndheves av Dagligvaretilsynet, skal sikre redelighet, effektive forhandlinger, tillitt mellom partene, og balanserte maktforhold i markedet for mat- og dagligvarer.
NHO Mat og Drikke mener loven i det store og hele har fungert etter hensikten, men er samtidig tydelige på at den trenger nye bestemmelser.
Blant annet ønsker NHO Mat og Drikke at loven tar for seg konkrete og reelle problemstillinger som aktørene i verdikjeden for mat- og dagligvarer støter på i konkurranse- og forhandlingssituasjoner.
Dette vil gjøre det enklere for Dagligvaretilsynet å håndheve lovverket, mener NHO Mat og Drikke.
– Tydeligere bestemmelser vil gi bedre håndheving og bidra til rettsutviklingen. Det er spesielt viktig med bestemmelser som sier at rabatter skal følge varen frem til forbruker, styrket vern mot etterligninger og forbud mot konkurransevridning mellom produsentens merkevarer og kjedekontrollerte varer gjennom grossist- og distribusjonssystemene, sier Brubakk.
Til nå har Dagligvaretilsynet bidratt til at loven følges godt opp i praksis.
De årlige samarbeidsundersøkelsene gir en tydelig målestokk som alle aktører i markedet må forholde seg til, og resultatene viser også at aktørene opptrer bedre etter at loven kom i 2021.
NHO Mat og Drikke mener derfor Dagligvaretilsynet må opprettholdes som et selvstendig organ.
– Dagligvaretilsynet spiller en viktig rolle, men det bør ha en beliggenhet som gir grunnlag for bedre rekruttering og en mer permanent bemanning, sier Brubakk.
I EU finnes et lignende regelverk: «Unfair trading practices in business-to-business relationships in the agricultural and food supply chain» (UTP-direktivet).
Selv om dette ikke er EØS-relevant, vil et mer harmonisert regelverk og tilsvarende tilsynsfunksjoner være en fordel, siden både de tre store dagligvarekjedene og mange mat- og drikkeprodusenter har verdikjeder og investeringer i EØS-området.
– Revisjonen av lov om god handelsskikk, og eventuell flytting av Dagligvaretilsynet bør skje parallelt med revisjonen av UTP-direktivet, også fordi det legger til rette for en harmonisering av lovverket og tilsynsfunksjonene mellom Norge og EU-landene, sier Brubakk.
Høringsfristen utløp fredag 22. august 2025.
NHO Mat og Drikkes høringsinnspill kan du lese i sin helhet her
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?