Knapp forbedring fra historisk bunnpunkt

Publisert

Oversiktsbilde produksjon drikkevare.

(Illustrasjonsfoto). Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Næringslivets Økonomibarometer for første kvartal 2023 indikerer at situasjonen for medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke har stabilisert seg noe. - Situasjonen er likevel alvorlig, mener Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

- Vi ser at opplevelsen av markedssituasjonen og markedsutsiktene knapt er forbedret fra det historiske bunnpunktet ved forrige måling. Situasjonen er derfor fortsatt alvorlig. Det er positivt at fallet har stoppet opp, og det er mulig at bunnen er nådd for denne gang, men tallene tegner likevel et bilde av at det kan bli vanskelig for næringen den kommende tiden, sier Brubakk.

Han viser til nær rekordsvake forventninger til sysselsetting, investeringer og lønnsomhet for det neste halve året, som eksempler på at mat- og drikkenæringen ikke forventer bedring i nær fremtid. 46 prosent av de spurte bedriftene forventer redusert driftsresultat de neste seks månedene, og 39 prosent forventer reduserte investeringer i samme periode, mens 38 prosent forventer redusert sysselsetting gjennom naturlig avgang.

Undersøkelsen, som gjennomføres av NHO hvert kvartal, viser også at høye innkjøpspriser (se figur) fortsetter å være en brems for investeringene i mat- og drikkenæringen. I tillegg har lite forutsigbare rammebetingelser blitt et stadig viktigere hinder for investering og ekspansjon, noe som reflekterer usikkerhet om politiske beslutninger som påvirker muligheten for å drive lønnsomt i Norge.

Brubakk nevner fraværet av rask handling på strømstøtte for bedrifter som ett av flere eksempler på rammevilkår som påvirker bedriftene negativt.

- Mange bedrifter har opplevd at energikostnadene det siste året har tatt alt av bedriftenes handlingsrom, og vel så det. Dette har gjort store innhogg i driftsresultatet og ført til utsatte eller kansellerte investeringer. Mange bedrifter forventer at energikostnadene blir høye også dette året. I kombinasjon med et lønnsoppgjør som kan bli krevende er det grunn til å understreke at bedriftene fortsatt er i en vanskelig situasjon, sier Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.
  • Petter Haas Brubakk
  • Administrerende direktør
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: