Gir økt inflasjonspress i mat- og drikkenæringen

Publisert

Portrett av Petter Haas Brubakk

Petter Haas Brubakk. Foto: Ilja C. Hendel | NHO Mat og Drikke

I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslår regjeringen en betydelig økning i offentlig pengebruk. NHO Mat og Drikke mener at dette vil gi økt inflasjonspress for næringslivet og fare for ytterligere svekkelse av kronekursen. Begge deler øker kostnadspresset og svekker konkurransekraften for mat- og drikkeprodusentene.

- Mat- og drikkenæringen er avhengig av import av innsatsfaktorer og utstyr til matproduksjon. En kraftig økning av statsbudsjettets utgiftsside slik vi ser nå vil bidra til økte produksjonskostnader og uforutsigbarhet i mat- og drikkeprodusentenes rammevilkår, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Siden 2020 har mat- og drikkenæringen opprettholdt en stabil og høy produksjon, og til tross for urolige verdikjeder og kostnadssjokk har bedriftene kommet seg gjennom krisene. Den vanskelige situasjonen er imidlertid ikke over, og flere matprodusenter har betydelige økte produksjonskostnader med lavere overskudd og svekkede resultater.

Brubakk sier at den økte bruken av oljepenger som foreslått er i strid med regjeringens målsettinger fra fremleggelsen av Statsbudsjettet i oktober 2022, om stabilitet og forutberegnelighet i økonomien. - I den situasjonen norsk og europeisk økonomi nå står i, burde regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslå løsninger som demper inflasjons- og kostnadspresset, styrker valutakursen og dermed gir stabilitet i rammevilkårene, avslutter han.

Les mer om regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett her. 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: