Lite om strømtiltak på kort sikt

Publisert

Strømmast mot himmel

Foto: Pexels

På sikt er det viktigst å opprettholde kraftoverskuddet. Men det fremmes få forslag til tiltak på kort sikt for å redusere ekstreme pristopper og prisforskjeller mellom strømsonene.

Det skriver Strømprisutvalget, som leverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Aasland 12. oktober 2023.

- Vi stiller oss bak behovet for kraftutbygging. Et kraftoverskudd er nødvendig for å holde prisene lave og stabile over tid. Utvalget sier imidlertid lite om hvordan bedriftene kan skjermes for ekstreme pristopper på kort sikt. Vi er enig i at fastprisavtaler og prissikring er viktige tiltak for å gi forutsigbarhet, men slike avtaler er per i dag ikke i markedet. Rapporten gir heller ikke stor oppmerksomhet til den konkurransevridningen som følger av svært ulike priser mellom strømsonene, som medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke er svært opptatt av, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

I februar i år satte regjeringen ned et ekspertutvalg som skulle vurdere dagens system for å fastsette strømprisen. Utvalget, som har vært ledet av administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi, har hatt ti medlemmer, der Nina Lillelien har representert NHO.

Ekspertutvalgets hovedoppgave har vært å utrede og drøfte ulike modeller som kan bidra til mer stabile, forutsigbare og konkurransedyktige priser til husholdninger, industri og næringsliv, samt sikrer investeringer i fornybar energi.

Les hele saken på nho.no

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: