- Viktig og riktig med høy oppmerksomhet om matforsyning

Publisert

Justisminister Emilie Mehl mottar Totalberedskapskommisjonens rapport fra kommisjonsleder Harald Sunde

Justisminister Emilie Mehl mottar Totalberedskapskommisjonens rapport fra kommisjonsleder Harald Sunde. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Totalberedskapskommisjonen har levert sin rapport. - God forsyningssikkerhet for matvarer er avgjørende. Derfor er det både viktig og riktig at kommisjonen har lagt så stor vekt på dette, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Kommisjonen leverte 5. juni 2023 sin omfattende utredning "Nå er det alvor". I rapporten beskriver de hvordan samfunnets samlede ressurser kan og bør innrettes for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap, og hvordan Norge kan sikre best mulig samlet utnyttelse av beredskapsressursene

- Kommisjonen peker både på viktigheten av vår nasjonale matproduksjon samtidig som den understreker at Norge er et land som handler mye med omverdenen. Dette er de to tankene vi må ha i hodet samtidig når vi diskuterer matforsyning i et beredskapsperspektiv, mener Brubakk.

Totalberedskapskommisjonen ble nedsatt i 2022, og har vært ledet av tidligere forsvarssjef, general Harald Sunde. NHO-fellesskapet har vært direkte representert i kommisjonen med regiondirektør Tone Grindland fra NHO Rogaland. Styreleder i Felleskjøpet Agri SA og styremedlem i NHO Mat og Drikke, Anne Skuterud Jødahl, har også vært medlem i kommisjonen.

Kommisjonens rapport er på 464 sider, og Brubakk sier at NHO Mat og Drikke nå skal gå gjennom premisser, vurderinger og anbefalinger og gi innspill til regjeringen om hvordan kommisjonen bør følges opp. - Så langt vi kan se nå, har kommisjonen lagt et meget godt grunnlag for det som må være starten på et arbeid der beredskap prioriteres høyere enn det vi som samfunn har gjort de senere årene. Derfor blir jobben nå å iverksette de riktige tiltakene raskt. For bedre beredskap får vi først når gode anbefalinger følges opp, sier han. 

Her kan du lese mer om Totalberedskapskommisjonens arbeid og laste ned rapporten. 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: