Mat- og drikkebedrifter frykter oppsigelser

Publisert

Støvler og frakker

(Illustrasjonsfoto). Foto: Ilja C. Hendel

I en helt fersk undersøkelse svarer 6 av 10 medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke at de forventer at høye energipriser vil påvirke sysselsettingen deres negativt. – Dette viser hvor alvorlige konsekvenser kostnadskrisen kan gi. Det viser også hvor feil det er at regjeringen bruker "gårsdagens" arbeidsledighetstall for å begrunne hvorfor man ikke i stor nok grad avhjelper en akutt vanskelig situasjon som åpenbart vil bli enda mer krevende fremover, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

16 prosent av de spurte medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke forventer å gjennomføre oppsigelser i løpet av det neste kvartalet. Til sammenligning er andelen 10 prosent for hele NHO-området.

Ni prosent forventer å måtte permittere

 – I tillegg til at nærmere en av fem bedrifter forventer å gjennomføre oppsigelser, forventer ni prosent å permittere. Næringsministeren har i lang tid brukt lave arbeidsledighetstall som begrunnelse for ikke å lage en direkte støtteordning for bedriftene. Det kan straffe seg å navigere etter bakspeilet. Ordningen som kom i dag har et for lavt tak på totalt støttebeløp, noe som gjør at den dermed knapt får betydning for mellomstore og store bedrifter. Derfor frykter vi at arbeidsledighetstallene i mat- og drikkenæringen vil forverre seg i tiden som kommer, sier Brubakk.

Opplever dårlig markedssituasjon

Medlemsundersøkelsen viser også at markedssituasjonen blant medlemmene i NHO Mat og Drikke er svakest av samtlige landsforeninger i NHO. Blant industribedriftene i NHO Mat og Drikke opplever mer enn 20 prosent en dårlig markedssituasjon. – Ser vi på industribedriftene blant medlemmene er situasjonen enda verre, der svarer halvparten av bedriftene at de forventer en enda verre markedssituasjon enn i dag. Matvareforsyning er en kritisk samfunnsfunksjon. Da er det urovekkende at mellomstore og store mat- og drikkeprodusenter som rammes hardt av strømkostnadene i realiteten ikke omfattes av strømstøtteordningen, sier Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: