Etterlyser strømstøtte for bedrifter

Publisert

Kraftlinjer

(Illustrasjonsfoto). Foto: Brett Sayles fra Pexels.

Med bakgrunn i dagens prissituasjon for energi, den raske omleggingen av europeisk energipolitikk og utfordringene dette medfører for norske bedrifter, foreslår NHO at det etableres en ordning for strømstøtte til bedrifter, med rask iverksettelse.

Bedriftene i mat- og drikkenæringen er blant virksomhetene som har kjent på kraftig kostnadsvekst de siste månedene, som følge av høye priser på strøm og energi. Gjennomsnittsprisen i fjerde kvartal 2021 var den høyeste noen gang, og kostnaden for strøm har nært seksdoblet seg fra fjerde kvartal 2020 til fjerde kvartal 2021.
Veksthusnæringen, en svært energikrevende næring, er til nå den eneste næringen innenfor mat- og drikkeproduksjon som har kommet inn under regjeringens støtteordninger.

- For å beholde lønnsomme arbeidsplasser og viktig verdiskaping i hele landet haster det med ordninger også for andre sektorer i mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Sårbare for svingninger

Hele 92,8 prosent av industrien utenom kraftkrevende industri hadde strømkontrakter tilknyttet spotprisen i fjerde kvartal 2021. Dette gjør bedriftene sårbare for voldsomme svingninger forårsaket av hendelser utenfor deres kontroll, som globale pandemier, Russlands invasjon av Ukraina med påfølgende sanksjoner.

I en undersøkelse fra januar 2022 svarer hele 17 prosent av industribedriftene i NHO Mat og Drikke at de må redusere produksjonsvolumet dersom energiprisene holder seg høye gjennom 2022.

- Med global uro og bortfall av store produsenter i Ukraina og Russland er det avgjørende å sikre matproduksjon i Norge, og industribedriftene er en sentral del av denne verdikjeden, sier Brubakk.

Her kan du lese mer om NHOs forslag om strømstøtte til bedrifter

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: