Økte kostnader på innsatsfaktorer gir økte kostnader i mat- og drikkeproduksjonen

Nyhet

Publisert

strømmast

Økte strømpriser_Bilde av Pok Rie fra Pexels

Kostnadene på energi og sentrale innsatsfaktorer har økt kraftig det siste året. Dette gir konsekvenser også for norske mat- og drikkeprodusenter. – Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter om knapphet på råvarer, økte kostnader på innsatsfaktorer og høye kraftpriser sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Det er særlig de økte energikostnadene knyttet til strøm og transport som bekymrer bedriftene og bidrar til kraftige økninger i produksjonskostnadene. Tall fra SSB viser at også økte kostnader på importvarer som er viktige for foredling og produksjon her i landet det siste året. Medlemsundersøkelsen fra NHO for tredje kvartal 2021 viser videre at knapphet på frakttilbud og økte fraktpriser har også bidratt til å øke kostnadene på mange innsatsfaktorer.

– Mange medlemsbedrifter melder at summen av alle disse faktorene knyttet til bl.a. gjødsel, emballasje, mel og sukker fører til betydelige økte produksjonskostnader. Det er høy vareetterspørsel på verdensmarkedet, og det påvirker hele verdikjeden for mat og drikke også i Norge. Markedet fungerer best med forutsigbare og stabile rammer, men usikkerheten etter pandemien er fortsatt til stede. Dessverre ser denne situasjonen ut til å vedvare fremover, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.  

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: